Apsurd u Zagrebu: Moderna penjačka dvorana nikad stavljena u funkciju

16.03.2023.

07:00

Autor: Josip Gavranović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Moderna dvorana sa skupom stijenom od prvog dana zjapi prazna

Moderna dvorana sa skupom stijenom od prvog dana zjapi prazna

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U sklopu objekta Žičare Sljeme još prije gotovo tri godine izgrađena je penjačka dvorana, najbolja u Hrvatskoj koja nikad nije stavljena u funkciju. U sklopu nje je i 15 metarska stijena koja zadovoljava najviše međunarodne standarde. Nažalost dvorana vrijedna 4 milijuna kuna nije u uporabi iako postoji ogroman interes za njeno korištenje.

Ivana Pevec jedna je od mnogih zaljubljenika u penjanje. Zimi trenira u dvorani na Velesajmu na niskim umjetnim stijenama. Ako želi trenirati na visokim, mora u Sloveniju.

- Nažalost imamo samo ove niske stijene, kako mi to zovemo bolder. Fali nam jedna lead dvorana gdje se penjemo na uže gdje možemo raditi na izdržljivosti, rekla je Ivana. 

Takva dvorana postoji, nalazi se unutar 300 milijuna kuna vrijedne donje postaje sljemenske žičare. Jedina je to 15-metarska umjetna stijena koja zadovoljava i stroge međunarodne i olimpijske kriterije. U penjačkom savezu kažu - bolje nema, no i oni su je samo jednom uživo vidjeli.

- Mi smo sa gradom Zagrebom uspjeli dobiti i održati tamo jedno kvalitetno prvenstvo. U razgovorima smo za 2023. godinu i ono što iz kontakata znamo, da oni intenzivno rade na puštanju te stijene u punu funkciju, rekao je Nenad Jović, glavni tajnik HSPS.

Moderna dvorana sa skupom stijenom od prvog dana zjapi prazna. U gradu razmišljaju što bi s njom jer nalazi se u objektu kojim upravlja ZET. Snimiti je nismo mogli. Unatoč inzistiranju, nismo dobili dozvolu Grada.

Megalomanski projekt Milana Bandića vrijedan 80 milijuna eura mnogo se puta mijenjao, a prilikom izgradnje u sklopu Sljemenske žičare zamišljeni su i poslovni prostori, trgovine... . No, baš kao i penjačka dvorana, ništa do danas nije stavljeno u funkciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!