Povijest sačuvana na filmu

02.11.2022.

20:07

Autor: Dinko Kreštalica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Izgubljeni film otkriva kako je prije gotovo 70 godina izgledala vatrogasna vježba

Izgubljeni film otkriva kako je prije gotovo 70 godina izgledala vatrogasna vježba

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Kada su prije 15-ak godina čistili prostorije svoje postrojbe, zagrebački su vatrogasci pronašli kutiju sa starom filmskom vrpcom. Godine su prolazile, a film je prije nekoliko dana stigao u HRT-ov odjel za audiovizualno gradivo. Nakon što je očišćen i digitaliziran, film otkriva kako je prije gotovo 70 godina izgledala jedna vatrogasna vježba.

U ono doba najnovije navalno vatrogasno vozilo pokazuje svu svoju moć - kamion marke Magirus Dajc Merkur s kompletnom opremom, tada pravo čudo tehnike. No pravo je čudo i što gledamo ove kadrove, jer arhivskom se građom nekada i nije previše bavilo.

- Sve je to jako bitna građa koju ne bi trebali bacati, trebali bi pregledati da vidimo što se sve krije na tim snimkama, rekao je Vedran Runjić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva.

S pomoću filma može se rekonstruirati izgled tadašnjih vatrogasaca i njihove opreme. A kako je u ono doba i kamera bila rijetkost, na snimljenom je materijalu prikazano ono najbolje što su imali.

- Zanimljivo je da na nekim starijim snimkama vatrogasci npr. uopće ne koriste rukavice što je danas zapravo nezamislivo, rekao je Runjić.

Danas je poznato da postoji oko šest filmova iz 50-ih godina, no, kažu, u većim gradovima i njihovim vatrogasnim spremištima moglo bi se naći još filmova koje bi svakako trebalo spasiti od zaborava.

- Znači ono drugačiji način života, ono podsjeća me na podizanje konja, znači ljudi su se za prijevoz koristili konjima zapregama. Uvijek se nešto zanimljivo događalo, a bilo je i ozbiljnih ugroženih ljudskih života gdje su rješavali s tehnikom koju su imali, rekao je Mario Fabijanić, zapovjednik smjene JVP- Zagreb.

Iz dnevnika pisanih krasopisom, može se saznati sve o tadašnjim intervencijama, životu i teškoćama na koje su nailazili. Kada bi se sva građa složila jedna na drugu, dosegnula bi visinu od 770 metara.

- Prije 50 tak godina više su bile te požarne intervencije. Sada se zahtjevi građana šire, traže pomoć, tako da sada ima više tih tehničkih intervencija, istaknuo je Fabijaić. 

- Zbog nekakve izgrađenosti i složenosti objekata možda je danas vatrogascima ipak malo teže, dodaje Runjić.

Iako današnja oprema pruža i veću zaštitu, vatrogasci rješavaju i mnogo veće probleme, ali to ne znači da se njihovi prethodnici nisu nagledali ne baš lijepih prizora tijekom rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!