Izložba starih radioaparata

17:10 / 01.07.2021.

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik/HRT

Stari radioaparat

Stari radioaparat

Foto: HRT / HTV

Zanimljivom izložbom starih radio aparata, Gradska galerija Antuna Gojaka pokazala je da se i Makarska uključila u obilježavanje triju velikih jubileja - 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle-izumitelja radija, 95 godina Radio Zagreba i 65 godina Hrvatske televizije.

- Osamdeset ih je ovdje izloženo, a ja ima više od 300. Nismo mogli sve ponijeti, ali na jesen planiramo veliku izložbu u Zagrebu, kaže autor izložbe Duško Cvetojević Didi. Važno je čuvati uspomenu na omiljeni radioprijamnik, koji su u svojem domu 60-ih godina prošlog stoljeća imali samo najimućniji.

Stari radioaparati iz kolekcije veterana zagrebačke i hrvatske diskoscene, bude nostalgiju i vraćaju nas u vrijeme sporijeg protoka informacija. Stari majstori stvarali su kvalitetne i skupe proizvode. Radio je u to vrijeme bio poput današnjeg interneta preko kojeg su stizale informacije iz cijelog svijeta.

Analogna tehnologija radi još i danas. Svaki od izložaka zanimljiv je na svoj način. Također, radio je odigrao važnu ulogu u povijesti, posebice u Drugom svjetskom ratu, dok su postojale ilegalne radiostanice pokreta otpora, pa mu i zbog toga treba odati priznanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!