Izložba starinskih kravata

18.09.2021.

13:06

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik u podne/HRT

Izložba starinskih kravata

Izložba starinskih kravata

Foto: HRT / HRT

U mrkopaljskom Domu kulture otvorena je izložba starinskih kravata. Jedna od najstarijih koja je poslana iz SAD-a, stara je stotinu godina. Gotovo sve mrkopaljske obitelji sudjelovale su u darivanju tog izvornog hrvatskog proizvoda. Neke će kravate ostati zauvijek pohranjene u Zavičajnoj zbirci Mrkoplja.

Mrkopaljac Robert Tomić i dalje svakoga dana spretno veže kravatu. Ona je njegov zaštitni znak. Objašnjava i zašto:

- Zato što me to veže za mladost, prvu kravatu koju sam imao, to je bilo kad sam imao 10 godina za svetu pričest i onda sam si počeo kupovati te kravate i dobivati i poklanjati i poklanjane su mi bile i tako to mi je bilo super, ja volim kravate, volim je staviti i volim je imati - kaže umirovljenik.

Više od dvjesto kravata od svile i vune samo potvrđuje tradiciju nošenja ovog izvorno hrvatskog proizvoda. Izložba je postavljena u Domu kulture zajedno sa starim fotografijama iz nekih prošlih dana kao završetak proslave 250. obljetnice Župe Mrkopalj.

- Malo smo se poigrali, skupili smo i zaista imamo dobar odaziv ljudi. Ljudi su iz prašine doslovno izvlačili te kravate i skupili smo zavidan broj - zadovoljno ističe Goranka Tuhtan, TIC Mrkopalj.

Ovoga vikenda bit će održana i modna revija na kojoj će sudjelovati potomci mrkopaljskih iseljenika iz cijeloga svijeta. Dragutin Vranić i njegova žena Jean, Irkinja, stigli su iz Sjeverne Karoline i oduševljeni su viđenim:

- Mislim da su fotografije izvanredne, a kravate divne. Muškarci bi ih trebali nositi svaki dan - uvjerena je Jean.

Tko zna, možda sve ove kravate postanu dio fundusa muzeja kravata - jednog od najprepoznatljivijih hrvatskih simbola u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!