11:43 / 29.12.2020.

Autor: Vicko Dragojević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Izloženi osjetljivi 200-godišnji Konavoski vezovi

-

-

Foto: - / -

Konavoski vezovi stari i do 200 godina svojevrsno su čudo Čilipa jer su ostali posve neoštećeni u ratnom stradavanju 1990-ih. Na izložbi u Zavičajnom muzeju u Konavlima izloženi su u posebnim uvjetima.
Konavoski vezovi stari i do 200 godina svojevrsno su čudo Čilipa jer su ostali posve neoštećeni u ratnom stradavanju 1990-ih.

Na izložbi u Zavičajnom muzeju u Konavlima izloženi su u posebnim uvjetima i na danje svjetlo, zbog osjetljivosti, ne smiju, no mogu pred kamere HRT-a, dok ih publika može vidjeti na virtualnoj izložbi.

350 vezova koji pišu čitavu konavosku povijest: izložene su poprsnice i rukavi koje su Konavoke i Konavočice nosile na svojim nošnjama.

- Najstariji su s početka 19. stoljeća, starijih nemamo, a koliko znamo nemaju ni drugi muzeji, jer je to ipak građa koja je tekstilna, osjetljiva, upotrebna… To su vremena kad su se tekstili reciklirali, tako da je teško da je išta ostalo, a znamo i da ti konavoski vezovi nisu uvijek bili samo odvezane poprsnice, nego su bile direktno vezane za košulju, objašnjava autorica izložbe Antonija Rusković Radonić.

Pogledajte snimku otvorenja izložbe objavljenu na YouTube kanalu Muzeja i galerija Konavala:To su stari svilovezi, obojani prirodnim bojama. Jako su osjetljivi na danje svjetlo stoga je cijela izložba sakrivena u mraku, i može se pogledati jedino uz bljeskalicu.

Prikupljanje vezova počelo je još 1970-ih godina kada je u Čilipima osnovana Zavičajna kuća. Godine 1991. čitavi Čilipi su razrušeni i zapaljeni, a samim čudom nošnje su sve preživjele sakrivene u bunaru.

- Dobrom fotodokumentacijom, prezentacijama  virtualnim, tiskanim katalozima, mi ćemo omogućiti uvid u tu građu, na drugi način, a njih ćemo nakon izložba sve pospremiti u depo, na suho, u uvjete koji im najbolje odgovaraju, kako bismo ih sačuvali za buduća istraživanja i nove generacije jer imaju oni još puno toga reći, zaključuje Rusković Radonić.

Zbog dobro poznatih okolnosti, građa je izložena virtualno, a izložba ostaje otvorena do lipnja. Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!