16:08 / 25.12.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik 2/B.A./HRT

"Iznutra jako boli": Božić u obitelji kojoj je potres uzeo kuću

-

-

Foto: - / -

Zbog potresa koji je u ožujku zatresao Zagreb i okolicu mnoge su obitelji ostale bez doma.
Zbog potresa koji je u ožujku zatresao Zagreb i okolicu mnoge su obitelji ostale bez doma, a za ovaj su Božić imale samo jednu želju - da idući dočekaju pod svojim krovom. Isto želi i obitelj Šušković iz Medvedskog Brega, mjesta između Markuševca i Čučerja, samog epicentra potresa.

➡️ Božićne mise u crkvama diljem Hrvatske
➡️ Pjesma i darovi za bolesnu djecu i medicinsko osoblje

- Evo, sad stojimo u našoj nekadašnjoj dnevnoj sobi gdje bi sad lijepo svi sjedili za stolom, slagali legiće, igrali se, družili se... Evo, tamo je bila kuhinja, kupaonica, stepenice gore na kat..., pokazuje Ivica Šušković ekipi HTV-ova Dnevnika dok s obitelji stoji na mjestu gdje je nekad bila njihova kuća.

Umjesto kuće, danas ruševina, a velike planove uništio je potres. Ovaj je Božić, njih šestero, dočekalo u 40-ak četvornih metara privremenog smještaja u potkrovlju kod rodbine.

- Koliko god se čovjek trudi da ne razmišlja o tome, proslaviti taj Božić onako dostojno kako bi trebalo proslaviti, ali uvijek ona neka praznina u svemu tome postoji, kaže Ivica.

- Boli, iznutra jako boli. I stvarno sam zahvalna ljudima koji su nam ustupili ovo, ali fali, fali naš dom, fali naša kuća, fali naša sloboda, kaže supruga Marina Žohar Šušković.

Za njih je kuća bila središte svijeta, mjesto gdje je skladno živjelo svih šest članova obitelji. Sada prikupljaju dozvole za izgradnju nove kuće, a imaju pravo na 85 četvornih metara zamjenske. No razočarani su u sustav, lažna obećanja,  problemi poput njihova rješavaju se presporo.


Zahvalni su mnogima koji su im pomogli kad im je bilo najteže, no najvažnije je, kažu, da su svi na okupu. Božić je blagdan života i svjetlosti, a stanovnici iz epicentra svoje svjetlo priželjkuju u vlastita četiri zida.

- Svima stvarno sve najbolje i puno blagoslova, ljubavi i stvarno svima hvala, ali velim - želja je da idući Božić budemo opet svi zajedno, ali u svom, kaže Marina.

Novu kuću na starome mjestu nadaju se, gradit će već u idućoj godini.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!