Izravni predak engleskog kralja Charlesa III. rođeni je Osječanin

15.02.2023.

20:09

Autor: Melita Homa/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Charles i Camilla u posjetu Osijeku, arhivska fotografija

Charles i Camilla u posjetu Osijeku, arhivska fotografija

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Izravni predak engleskog kralja Charlesa III. rođeni je Osječanin što potvrđuje i važan dokument. Nakon duge potrage u Državnom arhivu u Osijeku pronađen je njegov upis u Maticu krštenih, što je dokaz da je Franz von Teck, šukundjed današnjeg engleskog kralja rođen u gradu na Dravi.

Kada je prije sedam godina današnji engleski kralj bio u posjetu Osijeku, koračao je putovima svojih predaka, šukundjeda Franza von Tecka i njegova oca, vojvode od Württemberga. Obojica su bila u vojnoj službi. Neoboriv dokaz da je kraljev predak rođeni Osječanin, te da mu je majka mađarska grofica, čuva se u osječkom Državnom arhivu.


- Rođen je u osječkom Donjem gradu 27. kolovoza 1837. godine i kršten je nekoliko dana kasnije, 2.rujna iste godine, kaže Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti u Muzeju Slavonije.


- Mi smo bili u potrazi za tim podacima dugo, na koncu, on je nepobitno rođen u Osijeku, nepobitno kršten u mađarskoj reformatskoj crkvi u Retfali i dokaz tome je Matična knjiga koju čuvamo u arhivu u Osijeku koja je iz Reformirane župe Retfala, ističe ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen.


U matičnoj knjizi piše da je maleni Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Hohenstein, poslije vojvoda od Tecka, kršten u crkvi u osječkoj Retfali.


- Franz von Teck kršten je u ovoj crkvi. Zašto se dogodilo u ovoj crkvi dan danas ne znamo, ne znamo ni to zašto su roditelji bili ovdje u Osijeku, pretpostavljamo zato što je otac bio vojno lice. Zanimljivo je da je majka reformirane vjere, a otac evangelik, pa po tadašnjoj tradiciji muško dijete nasljeđuje vjeru oca, rekao je Peter Szen, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj.


Vrlo je vjerojatno da je kršten iz vrča iz daleke 1763., koji u crkvi još uvijek čuvaju.


Školovao se na Carskoj austrijskoj inženjerskoj akademiji, odlikovan je za hrabrost, a kao vrlo naočit časnik bio je dobra prilika za udaju tada još neudane tridesetogodišnje kraljevne Mary Adelaide od Cambridgea. Povijest piše da su imali sretan brak i četvero djece. 


- Od toga se kćerka udala za engleskoga kralja i na kraju je Franz von Teck kao svoje unuke imao dva engleska kralja, pojašnjava Grgur Marko Ivanković.


Edward VIII. odrekao se krune zbog ljubavi pa je kralj postao njegov brat George VI., otac kraljice Elizabete i djed današnjeg engleskog kralja. I eto izravne veze s Franzom von Teckom. Neke biografije govore da je Von Teck kao udovac umro u Beču, no službena tvrdi da je preminuo u Engleskoj, u 64. godini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!