Jabuke obrane i prodane, kupci zadovoljni

09.09.2022.

07:28

Autor: Melita Homa/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Jabuke obrane i prodane, kupci zadovoljni

Jabuke obrane i prodane, kupci zadovoljni

Foto: HTV / HRT

Iskustva voćara pokazala su nedostatak radne snage za berbu. Beračima je satnica od 25 kuna premalena, a proizvođačima otkupna cijena također premala da bi mogli povećati nadnicu. Na zanimljivu zamisao došao je voćar iz Baranje - tko želi može doći u njegov voćnjak i po vrlo povoljnoj cijeni sebi nabrati jabuke.

Obitelj Barušić u Baranju se uputila brati jabuke iz Osijeka. Uživali su u voćnjaku, berbi i međusobnom druženju. Barušićima je ovo prvi ovakav način berbe, a tako će osigurati jabuke za sok, kolače i konzumaciju za dobar dio zime. I to sve za tri kune po kilogramu.

- Odlična ideja jer je vrlo povoljno i korisno s obzirom da dolazimo i sami beremo jabuke. Tako da to nije isto kao kad se ode kupiti, izvagati, objašnjava Tihana Barušić, Osijek.

Vlasnik voćnjaka dosjetio se kako obrati sedam tisuća stabala i prodati jabuke još lani. Cijenu nije mijenjao.

- Okidač je zapravo cijena jabuka. Način na koji ću ja kao proizvođač zaraditi više nego što bi dobio u veleprodaji, a građani tako jeftinu cijenu ne mogu dobiti nigdje, niti na tržnici niti u trgovini. Tako da je dobro građanima, jeftinu jabuku dobiju, a ja prodam jabuku, ističe Stipo Dumančić, voćar iz Čeminca, Baranja.

Kombinacija je to u kojoj su svi na dobitku. I zadovoljni.

- Zadovoljni smo i cijenom i načinom, ali ja mislim da su i gazde zadovoljne jer je manji trošak i njima, a mi dođemo malo uživati i brati, kaže Ljubica Vuletić, Josipovac.

Istu je zamisao primijenio i s jagodama. Da je riječ o vrlo poduzetnoj ideji potvrđuje i to da mu se ovi berači vraćaju, ali ovoga puta i kao posjetitelji turističkog imanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!