Jahači u Belišću podsjetili na dugu tradiciju konjogojstva u Slavoniji i Baranji

29.01.2022.

22:24

Autor: Hrvoje Šimunović/Dnevnik/HRT

Pokladno jahanje

Pokladno jahanje

Foto: Dnevnik / HRT

Početak pokladnog razdoblja u Slavoniji se obilježava brojnim tradicijskim manifestacijama, među njima posebno mjesto zauzima - pokladno jahanje. U Belišću su građani dočekali tridesetak jahača koji su okupljene podsjetili na dugu tradiciju konjogojstva u Slavoniji i Baranji.

Spojem ljepote, gracioznosti i snage konjanici iz Slavonije i Baranje pokazuju da neke tradicije nadilaze izazove suvremenog doba. S konjima i od konja ovdje se živi od davnina, a pokladno jahanje prigoda je da se pokaže ono najbolje i najdragocjenije.  


Zna se da je u Slavoniji svaki putnik drag gost, a još kada dolazi na konju - divljenje i radoznale poglede teško je skriti. Zato Nives Aničić iz Konjogojske udruge Troja iz Bočkinaca i njezina Luna ovakve manifestacije ne propuštaju.


- Osjećam se jako posebno, mislim da je i njoj jako lijepo i zbog nje najviše i dolazim. Voli društvo, voli konje, ja isto, rekla nam je Nives. 


Zanimanje Slavonaca za tradiciju konjogojstva u porastu je pa bi, nadaju se organizatori, ovakvih manifestacija u godišnjem kalendaru moglo biti i više.    


- Sve više mladih se odaziva i gdje god nam treba, konjogojci se uvijek odazovu, pogotovo kad imamo, na primjer, Belišćansku zlatnu jesen, kad imamo mimohod KUD-ova, uvijek imamo jahače, rekla je Mirjana Klen, direktorica Turističke zajednice Belišća. 


Iako je pokladne jahače ove godine pomazilo blago siječanjsko sunce, na odmet nije bilo zagrijati se domaćim delicijama kojima se u Slavoniji iskazuje poštovanje gostima, ali i odanost domaćoj gastronomskoj tradiciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!