13:40 / 05.04.2021.

Autor: Marija Matoš/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Jaja sretnih koka

Domaća jaja

Domaća jaja

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, svaki Hrvat u prosjeku pojede 11 kilograma jaja godišnje. Usporedbe radi, najviše jaja jedu Meksikanci, i to dvostruko više nego mi - 22 kilograma. Svima nam je pak zajedničko to da volimo pojesti domaće jaje iz slobodnog uzgoja. Takva se jaja popularno zovu i jaja sretnih koka. 

Koke nesilice na seoskom imanju obitelji Špoljarić u Nardu žive uistinu sretno. 

- To znači da su one cijeli dan vani, da samo preko noći ih zatvaramo, a ovako su one po cijeli dan na travi i čeprkaju, traže kukce, objašnjava Ivana Špoljarić iz Narda. 

Najviše uživaju na zelenoj livadi, posebno kad se zaslade kukuruzom. One zauzvrat daju jaja bogata antioksidansima, vitaminima i proteinima. Jaja drukčija od onih iz kaveznog uzgoja. 

- Po kvaliteti, po boji, kad se pripreme, drukčiji okus, sve je drukčije i za kolače i tijesto, govori Ivana. 

Zbog njihove kvalitete, obitelj je pokrenula samoodrživo poljoprivredno gospodarstvo, a usrećile su i gospođu Ivanu koja je godinama bez posla. 

- Pa jesu, zaradim koju kunu i malo se zabavljam, to mi je hobi, kaže Ivana. 

- Odlučili smo se tako što se jednostavno povećala potražnja za provjereno domaćim jajima i sada ih je tu 200 komada i trenutno ih nema dovoljno da zadovolje valpovačko tržište, ističe Dominik Špoljarić iz Narda.

Svakog dana njihove koke snesu stotinjak jaja, mjesečno oko 2000. Za kunu po komadu prodaju ih na kućnom pragu i dostavljaju kupcima koji cijene domaće, sa sela. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!