Jak kao Jakov

13.12.2021.

19:28

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Jak kao Jakov

Jak kao Jakov

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Humanitarna udruga „Jak kao Jakov“ postoji već 10 godina, i pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti. Kao svake godine do sada i ovog Božića, članovi udruge prikupljaju pomoć, a uz to pripremaju i posebnu humanitarnu akciju „Božićni dar 2021.“. 

Jak kao Jakov

Jak kao Jakov

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Cilj je prikupiti pomoć za djecu koja su trenutno na liječenju. Svi koji žele, mogu se priključiti našoj akciji, priča, Ivančica Rubido osnivačica i predsjednica udruge, te majka izliječenog dječaka Jakova po kojem je udruga dobila ime. 

- Cijelu godinu puno toga izrađujemo, i to je jedan od načina kako djelujemo – volonterskim radom. Suvenire pokazujemo na našim štandovima i svi mogu odabrati nešto – naročito kuglice, sad u predblagdansko vrijeme, objašnjava.

Jedna od volontera je i studentica Magdalena Dakić i sama bivša štićenica udruge, koja u radu udruge sudjeluje na razne načine. 

- Imali smo akciju na štandovima, pa sam tamo volontirala. Također smo išli i na onkologijsku pedijatriju na Rebro i provodili radionice s djecom, dok se još moglo. Uključujem se koliko mogu. Sve radim iz srca i duše, kaže Magdalena, koja je zajedno sa ostalim bivšim štićenicima udruge svojim crtežima ukrasila kalendar udruge.

- Ovo je 11. godina da imamo kalendar i crtala su djeca koja su prošla teška liječenja. Danas su oni srednjoškolci, studenti, neki i rade, ali želi su dati doprinos za djecu koja su sada na liječenju, priča Ivančica.

Udruga svojim radom djeluje tijekom cijele godine. 

- Prikupljamo sredstva kroz cijelu godinu, nikad nikoga nismo odbili s bilo kojeg onkološkog odjela u Hrvatskoj. Najviše pomažemo u Zagrebu na onkologiji i pedijatriji na Rebru, na Institutu za tumore gdje su djeca s onkološkog odjela iz Klaićeve bolnice. Imamo dosta štandova i dosta akcija. Ovu akciju smo organizirali zato što mnoge druge akcije nismo mogli, pa nam je ova dodatna bila potrebna, objašnjava Ivančica. 

Tijekom 10 godina rada udruga je uspjela prikupiti preko 3 milijuna kuna, te pomoći 340 mališana. S obzirom na COVID pandemiju, udruga trenutno ne može posjećivati pacijente, pa poklone šalju.

Ivančica ističe kako pomoć ovakvih udruga jako puno znači roditeljima oboljele djece, što je i glavni razlog zašto je udruga osnovana. 

- Težak je period liječenja i vidjeli smo koliko je pomoć roditelju potrebna u tom trenutku, bez obzira hoće li ta sredstva on potrošiti na smještaj ili putovanje dok je dijete na liječenju. Liječenja su izuzetno dugotrajna, iscrpljujuća i neizvjesna, govori Ivančica.

Kaže kako je pomoć prvo potrebno prikupiti, a udruga ima oko 200 volontera iz cijele Hrvatske koji organiziraju i sudjeluju u humanitarnim radionicama i akcijama, te izradi suvenira, kako bi se prikupilo što više sredstava. 

- Onda pomoć šaljemo direktno na račune štićenika, djece oboljele od malignih bolesti, napominje Ivančica te dodaje kako, osim financijske pomoći, udruga vrlo često roditeljima i djeci pomaže savjetima i utjehom.

Akcija „Božićni dar 2021.“ traje do Božića. Otvoren je i žiro račun na koji se može poslati pomoć, a više informacija dostupno je na stranicama udruge. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!