Janjenje u snijegu podno Plešivice

24.04.2021.

15:12

Autor: Hrvoje Matejčić/Plodovi zemlje/HRT

Ovčarstvo podno Plešivice

Ovčarstvo podno Plešivice

Foto: HTV / HRT

Zima u Lici i dalje ne popušta. Noćne su temperature u minusu, a sredinom tjedna snijeg je ponovno zabijelio pašnjake. Ličke stočare to baš nije uznemirilo jer stada su im ionako na otvorenom, a i sijena, kažu - imaju dovoljno. Unatoč snijegu i hladnoći, proljetno janjenje dobro prolazi kod najvećih ličkih ovčara - obitelji Ramljak podno Plješevice. Vlasnici su stada od tisuću ovaca. Ne staju s poslom, uskoro će im u torovima zablejati 800 janjaca.

Dok je snijega na Plješevici, koreničko polje neće skoro zazeleniti proljetnom travom. Znaju to Ramljaci koje svoje veliko stado na paši dohranjuju sijenom. Ali ovce, kaže Zdeno Ramljak - slabije jedu sjeno, jer su osjetile travu. Kratko su na koreničkom polju trajali prvi topli proljetni dani. Sada je već drugi proljetni snijeg pao, a noću su temperature redovito u minusu. Unatoč tomu vrijeme je janjenja pa su Ramljaci u punom pogonu.

- Najosjetljiviji je to i najveći posao. Puno se treba žrtvovati da bi se spasilo što više janjaca da ne bude uginnuća i veliko je to odricanje svega, dodaje Zdeno. Njihovo stado broji oko tisuću ovaca i najveći su uzgajivači u Lici. Ovce su mahom vani cijele godine, no proteklih desetljeća izgradili su nekoliko natkrivenih štala na svom posjedu.

- Do sada im se ojanjilo 800 janjaca, no posao nije dovršen. Upravo su markirali još 60 novih janjčića. Trenutno su tu bile ovce koje su tek ojanjene i jučer smo ih pobilježili, stavili markice. Muške jance smo uštrojili, popisali majku oca. One su odrađene i one se puštaju u veliko stado na pašu, priča Zdeno.

Problem sa rokom zakupa - 5 ili 2 godine

I tada nastaje galama, jer svaka majka zaziva svoga Janka kojemu je ovo prvi izlet u prirodu. Obitelj Ramljak desetljećima se bavi stočarstvom. Nadaju se kako će oni koji odlučuju o dodjeli općinskih i državnih zemljišta prepoznati ovakve proizvođače - domaći ljudi koji su se dokazali u poslu, i kao takvi bi trebali biti prioritet u dodjeli zemlje i sa znatno većim rokom zakupa nego što je to sada - pet ili dvije godine. Smatraju da bi trebalo biti minimalno 25 godina.

- Mi dok smo ovo širili blago i pravili objekte nama nikad niko nije rekao: 'Nemojte ići toliko, sutra ćete biti ogranićeni zemljom'. Mi smo uvijek išli naprijed i sad očekujemo od Općine i Ministarstva da prepozna tko radi, a tko ne radi i samo uzima poticaje. Ja bih trebao imati oko 600 hektara za ovo blago, ali ću proći i sa 300-400 hektara. Nek i drugi dobiju, ne moram ja imat puni kapacitet. Ovce prođu i po privatnim parcelama koja mi nije u zakupu. Namire one sebi, objašnjava prođu negdje po parcelama gdje mi nije u zakupu, namire one sebi, objašnjava Zdeno.


Vjeruju kako bi se trebali napraviti kriteriji koji bi bili transparentni i na korist domaćeg stočarstva i poljoprivrede. Četvrta generacija Ramljaka, tako bi imala budućnost u Lici. Pored tisuću ovaca Ramljaci drže i 120 krava. Vrijedna je ovo obitelj kojoj je djed ostavio u nasljeđe ljubav prema blagu ali i odgovornost prema poslu pa su gotovo cijelo imanje podigli vlastitim sredstvima i odricanjem tek uz jednu iskorištenu mjeru europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!