Viktorija i Valerija sigurnost su pronašle u Slavoniji

07:00 / 07.04.2022.

Autor: Zrinka Perić i Danijel Gurov/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Djevojčice Viktorija i Valerija

Djevojčice Viktorija i Valerija

Foto: Dnevnik / HRT

Na vinkovačkom području, Crveni križ je u privatnom i organiziranom smještaju zbrinuo 106 djece i žena iz Ukrajine. Zahvalni su na svemu, no nadaju se što skorijem povratku kući. 

Djevojčice Viktorija i Valerija tek su se upoznale, a već dijele sve. Strahove, brige, ali i sve plišance i lutke.

- Nisam iz Ukrajine ponijela igračke, samo svoj dnevnik, rekla je Viktoria Leshenko, Lozova, Ukrajina.

Baka i prabaka ostale su joj u podrumu u Lozovaju. Njezina majka Valerija ne može sakriti nemir i strepnje.

- Rat nas je zatekao. Živjeli smo mirno, imali dobar posao. Kći je išla u školu i na ples. Jedno jutro probudile su nas eksplozije. Mislili smo da se dogodila neka nesreća. No s interneta smo saznali da je ruska vojska napala Ukrajinu, poručila je Valentina Leshenko, Lozova, Ukrajina.

Mir i sigurnost pronašle su u pitomoj Slavoniji. Jutra im u Jankovcima mirišu na čajeve i domaću hranu. 

- Susjedi su nam donijeli domaća jaja koja smo djeci ispekli za doručak. U kući nas je devetero. Imamo toplu vodu, perilicu rublja, televiziju. Kuhamo i čistimo kuću naizmjence. Večeru kuhamo zajedno kao jedna velika obitelj, naglasila je Valentina Leshenko.

Vladimir iz Harkiva zadužen je za muške poslove. S nevjericom prati vijesti iz domovine, na ratištu su mu dva posinka.

- Radio sam u toplovodnoj mreži i unatoč opasnosti dolazio na posao jer ljudima je trebalo grijanje. Nakon što su projektili pogodili električnu trafostanicu, odlučili smo spasiti živote i otišli na zapad Ukrajine. A onda su nas volonteri odveli u Hrvatsku, istaknuo je Vladimir Kurbatova, Karkiv, Ukrajina.

Slavonci kojima su 91. spaljena ognjišta suosjećaju s njima.

- Ljudi su ovdje vrlo ljubazni i brižni. Ispričali su nam što su doživjeli prije trideset godina, rekla je Valentina Leshenko.

- Jako se veselim školi i novim prijateljima. Već sam upoznala jednu djevojku iz Jankovaca, dodala je Viktoria Leshenko.

Žute maslačke stavit će u vazu pokraj glave. Podsjećaju je na Ukrajinu. Jer iako je ondje rat, cvijeće cvjeta i u njezinu dvorištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!