Japanka pronašla sreću u Hrvatskoj: Početak je bio šok, sve je sporije i drugačije

20.01.2022.

17:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mayumi Kamei

Mayumi Kamei

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mayumi Kamei slobodno možemo nazvati „japanskom Hrvaticom“. Ova sopranistica zbora Hrvatske Radiotelevizije, u Hrvatsku je stigla prije 25 godina iz Tokija – ogromnog grada koji sa širom okolicom broji čak 35 milijuna stanovnika.

- Početak je bio šok, sve je drugačije. U Tokiju je puno ljudi, uvijek gužva, mi hodamo i sve radimo brzo – ovdje je sve sporije, priznala je Mayumi koja je prvo došla u Lovran, gdje je dobila stipendiju za magisterij na privatnoj Glazbenoj akademiji.

- Već sam bila diplomirala u Tokiju. Svi pjevači sanjaju da dalje studiraju i pjevaju u Europi, ali nisam imala nikakvu vezu niti plan. Onda sam dobila priliku za audiciju za stipendiju, i dekan je rekao: 'Dođi', kaže kroz smijeh. Prvi susret s tako malim mjestom gdje malo ljudi priča engleski natjerao ju je, kaže, da počne učiti hrvatski.

Nakon završetka magisterija, dobila je priliku doći u Zagreb i pridružiti se zboru Hrvatske Radiotelevizije. Kaže kako ju je u Zagrebu čudio javni promet, koji se potpuno razlikuje od onog u Japanu, te ispočetka nije znala ni kako ući u autobus. Izuzetna točnost, koja je dio japanske discipline te se jako cijeni, također je nešto na što je Mayumi naviknula i što joj je nedostajalo kad je stigla u Hrvatsku. Što se tiče ostalih kulturoloških karakteristika, priča kako su Japanci iznimno ljubazni te će uvijek pomoći strancima, čak i ako ne pričaju engleski najbolje, što je donekle slično i kod Hrvata.

Hrvatska gastronomija zaista se razlikuje od one japanske, no Mayumi se jako dobro i vrlo brzo priviknula na zapadnjački stil prehrane i života općenito.

- Od malena sam voljela europski stil – i krevet, i hranu. Voljela sam kruh više od riže, i meso, krumpir, kavu, crni čaj. Ovdje mi je bilo super, priča i dodaje kako uživa u hrvatskoj hrani.

- Sarmi, ćevapima, obožavam ajvar, dodaje.

Japan je zemlja u kojoj su potresi gotovo svakodnevica, te djecu odmalena uče kako se nositi u takvim kriznim situacijama. No, na potrese je Mayumi zaboravila, jer u Japanu nije bilo već nekih 14-15 godina. Nedavni potres u Zagrebu i okolici jako ju je iznenadio.

- Ja sam paničarila, bila nervozna. Poslije sam mislila pa što je meni, kaže.

Japan je planirala posjetiti nedavno, ali u tome ju je spriječila pandemija.

- Imam tamo mlađeg brata. U međuvremenu se oženio i dobio dijete, pa sam htjela ići. No odustala sam zbog korone. Roditelje više nemam, ali imam tetu, ujaka, sestrične. Super je što možemo pričati online, pa nemam strašan osjećaj da sam daleko, zaključuje simpatična Mayumi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!