14:04 / 09.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT/Hina

Jedina kulturna ruta Vijeća Europe koja kreće iz Hrvatske

"Staza željeznog doba Podunavlja"

"Staza željeznog doba Podunavlja"

Foto: Arheološki muzej Zagreb / HRT

Kulturnoj ruti "Staza željeznog doba Podunavlja" dodijeljen certifikat Vijeća Europe te se time ova međunarodna europska ruta pridružuje 40 postojećih certificiranih kulturnih ruta Vijeća Europe. 

Certifikat Kulturna ruta Vijeća Europe dokaz je i jamstvo izvrsnosti, a mrežom certificiranih kulturnih ruta koordinira Europski institut za kulturne rute u Luxembourgu pod pokroviteljstvom Vijeća Europe.


Arheološki muzej u Zagrebu (AMZ) suosnivač je međunarodne, stručne, znanstvene i kulturne „Udruge Staza željezno doba Podunavlja" koja djeluje i okuplja partnere iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije i ostalih država Podunavlja, o detaljima tog vrijednog projekta u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo se ravnateljem AMZ-a Sanjinom Mihelićem:

- „Staza željeznog doba Podunavlja" (Iron Age Danube Route) bavi se jednim izuzetno krhkim, no vrlo atraktivnim i impozantnim pretpovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba. Karakterizirani monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide, kao i elementima koji ukazuju na složenu organizaciju prostora, krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća pr. Kr, ističu iz AMZ-a.


Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, kao i nematerijalne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije.


- Certifikat će pridonijeti vidljivosti, perspektivnosti i razvoju novog oblika kulturnog turizma, i to u inače manje vidljivim, kontinentalnim ruralnim predjelima Hrvatske. Ujedno je to i prva te zasad jedina kulturna ruta koja ima svoje ishodište upravo u Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj Mihelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!