Jedini užar u Bjelovaru osmišljava nove proizvode

20.10.2022.

07:03

Autor: Suzana Balen/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Užar iz Bjelovara

Užar iz Bjelovara

Foto: HTV / HRT

Užari su nekada bili među vodećim obrtnicima i imali pune ruke posla - najviše se proizvodila užad za stočarstvo. No vremena se mijenjaju, stoke je sve manje, pa tako i užara. U Hrvatskoj se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, a jedini užar u Bjelovaru prilagođava se tržištu i osmišljava nove proizvode.

Prije 17 godina Tihomir Ileković počeo se baviti užarstvom kao dodatnim zanimanjem. Ubrzo je ono postalo njegov jedini posao. Proizvodio je većinom ulare i ostalu užad za stočarstvo, a otkupljivači su mu većinom poljoprivredne ljekarne.

- I to stagnira već nekoliko godina, ako se nešto ne dogodi općenito s poljoprivredom i stočarstvom, vjerojatno će i ovoga biti sve manje, rekao je Tihomir Ileković, vlasnik obrta za proizvodnju užadi i trgovinu.

Kako se mijenja tržište, tako se prilagođavaju narudžbama kupaca i smišljaju nove proizvode poput povodaca za pse, torbi, različitih ukrasa, pa čak i dijelova namještaja.

- Između ostaloga, ovaj tabure koji ne radi nitko na svijetu za široku prodaju, govori Ileković.

A za jedan treba čak 150 metara užeta. I svi se ti proizvodi izrađuju većinom ručno. Božica užad i jutu ručno plete već 2 godine.

- Jako je interesantno, ono kad radiš, lijepo ti je, a kad završiš, na kraju vidiš svoj ručni rad koji je uglavnom cijenjen, govori Božica Žužić, zaposlenica u obrtu za proizvodnju užadi.

I u gradu Bjelovaru nastoje poticati obrtnike različitim mjerama.

- Ukinuli smo namete - prirez, ukinuti smo porez na potrošnju. To je politika grada Bjelovara koju ovdje provodimo, a to je rezultiralo povećanjem broja obrtnika od 2018. do danas, naglasio je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Danas ih je 130 više, ukupno je u Bjelovaru registrirano 725 obrta.

- Htio bi istaknuti dobru suradnju s gradom Bjelovarom temeljem ugovora koji imamo u sufinanciranju rada Udruženja s 80 tisuća kuna. Nadam se da ćemo znatno povećanje imati za sljedeću godinu, rekao je Mario Hrga, predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar.

U vrijeme recesije potpore dobro dođu - jer treba održati proizvodnju i pozitivan trend rasta broja obrtnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!