Jedinstvena imena otoka - Prduša Vela, Babina Guzica...

17.01.2021.

09:21

Autor: Kristina Tartaro/More/HRT

default error photo
Neizmjerno je naše otočno i jezično bogatstvo, a u kombinaciji zasigurno je još bezbroj zanimljivih priča koje tek treba ispričati.
Prduša Vela, Babina Guzica i Kurba vela neki su od otoka na Jadranskom moru. To su maleni i nenaseljeni otoci, ali živopisnih imena. Nađe se među njima i Balun, Blitvica, Smokvenjak ili Krava.

Ante Jurić
iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku rekao je da je imenovanje univerzalna ljudska sklonost i da je u prirodi čovjeka povezati sadržaje već poznatih slika iz života s onim što imenuje.

- Otoci su sami po sebi takvi referenti, posebno mali otoci koji imaju čudnovate oblike, pa su i podatni za takva imenovanja, kaže Jurić.

Takvih je otoka na našem dijelu Jadrana pregršt, a Kornati su nepresušno vrelo.

- Babina Guzica je jedan otok kornatskog arhipelaga. Kako je nastalo to ime? Naravno, po babinoj guzici. Ima u susjedstvu Babine Guzice još zanimljivih toponima, npr. poznata Kurba. Ponekad imena nastaju iz puke slučajnosti, anegdotalno. Možda se nekome ribaru dogodio nekakav nemili događaj u blizini tog otoka ili mu se u trenutku prosvjetljenja dogodila neka asocijacija i onda se to počne kotrljati, tvrdi Jurić.

I Murterini i Saljani koji su kornatskim otočićima nadijevali imena bili su izuzetno maštoviti.

- Prduša je očito isto jedan toponim iz serije lascivno erotskih toponima kornatskih. Kad imate npr. neku vertikalnu napuklinu u obalnoj stijeni, onda imate barem 50% šanse da se ona zove po određenim organima. Na Kornatima sam uspio izbrojati četiri otoka koja nose ime po muškom dijelu para.

Parovi, pa i terceti također su česta pojava u nisci naših otoka, a nije rijetkost da se isto ime nađe na nekoliko mjesta.

- Recimo imate Abe na dva mjesta, Sestrice na 2-3, pa Kurbe na suprotnim stranama arhipelaga, a tu su i Smokvice, Mrtenjaci, Bisage, Tovarnjaci, Prisnjaci.

Neizmjerno je naše otočno i jezično bogatstvo, a u kombinaciji zasigurno je još bezbroj zanimljivih priča koje tek treba ispričati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!