Jedna veza, dvije blizanke, desetero djece

12.07.2021.

18:20

Autor: Eli Lazarova Sladić, Iva Bruči/Odjel Web i multimedija/HRT

Ivana i Ana

Ivana i Ana

Foto: HTV / HRT

Ana i Ivana bile su gošće kod Joška Martinovića prije 20 godina. Mogli ste ih vidjeti u posebnom turniru blizanaca Kola sreće, kao pobjednice i nakon toga u Živoj istini. Ondje su bile pozvane, ne samo zato što su blizanke, nego i zato jer su već tada bile apsolventice psihologije koje zanimaju odnosi blizanaca i nakon studija željele su se baviti proučavanjem blizanaca i unapređenju odnosa među blizancima.

Galerija
Ana i Ivana, Foto: HTV/HRT
U emisiji Živa istina , Foto: HTV/HRTObitelj, Foto: HTV/HRTAna i Ivana, Foto: HTV/HRT"Ignite your parenting"., Foto: HTV/HRT

Kažu kako se u međuvremenu dogodio život i da smo ih to pitali u pravom trenutku jer upravo sada žele nastaviti gdje su tada stale.

Bile su prilično sigurne da neće uopće imati djece, a danas ih svaka ima petero.

- Čovjek snuje, Bog određuje. Ovo je njegovo maslo, kaže Ivana.

Najponosnije su na zajedništvo i prihvaćanje svega kako jest i sretne su da su to uspjele prenijeti svojoj djeci.

- U trenutku, nakon što sam se ja rodila - to je bilo 5 minuta prije Ivane, nije se znalo da smo blizanci, mama nije znala da nosi blizance, desilo se to da je grom pukao i udario u stablo koje je bilo pred prozorom bolnice, i raspolovio ga na dva djela, ispričala je Ana u Živoj Istini.

- Ne samo da sanjamo iste snove pa to ujutro u razgovoru ustanovimo, nego čak sanjamo u nastavcima. Na primjer: Ana odsanja jedan san. Ne stigne mi ga ispričati u toku dana, ja sljedeću noć sanjam direktan nastavak tog istog sna - to ustanovimo tek nakon nekoliko dana u razgovoru, dodala je Ivana.

- Pa ono što se nekad zvalo paranormalno danas već čovječanstvo zna da nije - nego je sve normalno. I sva sreća da evoluiramo. Nove generacije će, čujem i vjerujem, biti jako otvorene na sve ono što je neobično, kaže Ana.

Na snimanje su došle sasvim slučajno s naušnicama iste boje. Jer imaju "neku tajnu vezu".

- Često nam se dogodi da kad jedna na drugu intenzivno pomisli onda ju sestra nazove na telefon. I to možda zvuči sitno, ali zapravo su to sve znakovi koji pokazuju da smo mi ljudi kao stvorenja svi isprepleteni u jednu čvrstu mrežu. A mi blizanci to posebno jako živimo i osjećamo već od utrobe majčine i zato smo možda tako zanimljivi, kaže Ivana.

- Imaš svoju srodnu dušu koju razumiješ, poznaješ. To uključuje i sve sjene i sve sjajeve. Imaš osobno zrcalo. I možeš sebe upoznavati onakvog kakav jesi. A to je jako zdravo. Jer onda padaju maske i onda prava radost izvire iz toga. Iz prihvaćanja sebe kakva stvarno jesi, rekla je Ana.

Nisu kroz život naišle na dovoljno literature o blizancima pa se vesele svojim daljnjim projektima u tom smjeru, u kojem već imaju određena iskustva.

- Surađivale smo s jednom međunarodnom grupom autora, jedne izdavačke kuće iz Kanade koja radi na buđenju svijesti. Pisale smo o roditeljstvu. "Ignite your parenting". Poslije smo pisale i neke druge, do sada već 5 naslova, a sljedeći koji ćemo organizirati i voditi, će biti o blizancima. I upravo smo u fazi prikupljanja parova blizanaca iz cijelog svijeta koji će ispričati svoju priču. Različite priče, lijepe priče, priče o zajedništvu, priče o boli, priče o razdvojenosti, ponovnom povezivanju, priče o mržnji i nesnošljivosti i sve ono što život piše. Naravno, s jednom pozitivnom notom i svjetlom nade i ljubavi koje želimo poručiti svijetu. Da svaki bude jedinstven, a zajedno da budu jedno, poručile su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!