Jedriličarima kuhali poznati chefovi, nositelji prestižnih Michelinovih zvjezdica

03.06.2023.

20:24

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/A.S.

Jedriličarima kuhali poznati chefovi

Jedriličarima kuhali poznati chefovi

Foto: Dnevnik / HRT

Ovoga vikenda more kod Rovinja i Pule krase maksikrstaši. Traje treća mediteranska regata jedrilica koje su potpuno zavladale akvatorijem. Krstaše prati i vrhunska kuhinja, a njome vladaju nositelji Michelinovih zvjezdica.

Kao uvod u izlazak na more, jedriličarima su kuhali sve redom poznati svjetski chefovi, nositelji prestižnih Michelinovih zvjezdica. Na meniju samo naše podmorje.

- Spremamo isključivo riblja jela, po ovome što vidimo, vi zbilja imate bogatu ponudu, spremamo i domaće povrće, kvalitetno je, pravo bogatstvo, rekao je Franco Favaretto, chef iz Venecije.

No oduševljeni su chefovi i kontinentalnim dijelom hrvatske kuhinje.

- Veoma nam je zanimljivo meso domaćeg janjca, vaša je janjetina doista izvrsna, sezonalnost je važna, a i tu ste bogati, šparoge i tartufi su vam izvrsni, komentirao je Werner Seebach, chef iz Londona. 

U ponudi sve domaće 

Vrhunski hoteli koji ugošćuju zahtjevne goste znaju da u ponudi moraju imati gotovo sve domaće.

- To je bitno, tako se na neki način i razlikujemo od konkurencije, kao odredište ili zemlja na Mediteranu gdje je kuhinja vrlo izražena i bitan je faktor u kvaliteti ponude, objasnio je Alex Živković, direktor hotela, Pula.

Baš kao što chefovi vladaju kuhinjom, bez obzira na to u kojemu se kutku svijeta nalazila, tako i posade ovih krstaša vladaju morem, bilo kojim. I teško ih je zadiviti.

- Pa, lijepo je, kao na svakome brodu, problem može biti jedino organizacija posade, to je ekipni sport i bitno je da svi rade kako treba, greška jednog je zajednička greška, kazao je Dušan Puh, slovenski olimpijac.

Pratila ih bura 

Flotu krstaša dužine i do 30 metara pratila je bura.

- Pulska je luka ograničena i mala pa kad stavimo te gigante koju tu jedre onda je to posebno, nema ni gaza puno, one su 5 metara duboke, tako da nemamo baš puno mjesta za micanje lijevo desno, izjavila je Petra Kliba, hrvatska olimpijka. 

Spoj vrhunske kuhinje i vrhunskih sportaša doveo je ovoga vikenda u Istru i Hrvatsku svjetska imena. Mnogi će se uskoro vratiti i kao turisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!