Još od 1916. osječka je kompa jedan od zaštitnih znakova Grada na Dravi

13.04.2021.

07:00

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Hrvoje Šimunović

Prizvuk avanture s osječke kompe

Prizvuk avanture s osječke kompe

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Dolaskom proljeća Osječani i njihovi gosti na lijevu se dravsku obalu ponovno mogu voziti kompom. Najpoznatije im je odredište Zoološki vrt, a putovanje plovilom koje dvije obale povezuje već više od stotinu godina, izletničkim planovima daje i prizvuk avanture.

Još od 1916. osječka je kompa jedan od zaštitnih znakova Grada na Dravi. Polako i u tišini prevozi putnike koji nisu u žurbi i koji se ponekad voze samo radi užitka i ugođaja.

S polascima svakih pola sata, kompa je ponajprije na usluzi posjetiteljima Zoološkog vrta. Ipak, zbog pandemije nekadašnje su gužve izostale, no dobra je vijest da su najvjerniji gosti i dalje obitelji s djecom.

- Nešto manji broj posjetitelja u odnosu na onih standardnih 60-ak tisuća koliko ih imamo svake godine. Na to je naravno utjecao i onaj period kada je Zoološki vrt bio zatvoren, ali i nedostatak ekskurzija je također učinio svoje, rekao je Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija UNIKOM d.o.o.

Žirafe, zebre i deve za statistiku ne mare. U prostranim nastambama poziraju posjetiteljima koji dolaze iz cijele Slavonije i Baranje.

- Lijepo je vidjeti ove životinje sve ovdje. Stvarno je prekrasno. Lijepo je vrijeme pa smo to iskoristili. Mi smo iz Babine Grede pa, nek djeca malo vide, kažu posjetitelji.

A imat će i ubuduće što vidjeti, jer osim za domaće prinove u Zoološkom se vrtu pripremaju i za prihvat novih stanara.

Dolazak novih primjeraka životinja koje do sada nismo imali. To će biti jedan par nandua kojega očekujemo da dođe iz Košica iz Slovačke. Također, očekujemo i dvije ženke lava, dodaje Marijašević. 

A nakon duge šetnje Zoološkim vrtom dobro dođe plovidba kompom preko Drave. Na povratku kući, da se dojmovi bolje slegnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!