Još uvijek nema rješenja za 70-ak stanara bivših samačkih hotela u središtu Pule

22.03.2022.

16:36

Autor: Jasminka Kalčić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Još uvijek nema rješenja za 70-ak stanara bivših samačkih hotela u središtu Pule

Još uvijek nema rješenja za 70-ak stanara bivših samačkih hotela u središtu Pule

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

I dalje nema rješenja za 70-ak stanara bivših samačkih hotela u središtu Pule. Novi vlasnik hotela dao im je rok do 1. travnja da se ili isele ili ondje borave plaćajući skuplji najam. Pomoći stanarima pokušava Grad Pula tražeći im novi smještaj, no zasad bez rezultata.

Četrdeset i četiri višekrevetne sobe zgrade u Japodskoj ulici u Puli sve izglednije su rješenje za stanare bivših samačkih hotela. No, i one su skupe, a i mnogim stanarima neprihvatljive.

U Gradu razmišljaju o sufinanciranju smještaja u Japodskoj, neslužbeno i o najmu ili čak kupnji cijele zgrade za stanare.

- Mi razgovaramo u smjeru Japodske. Još uvijek su pregovori s vlasnikom u tijeku što se tiče samih uvjeta tako da ne bih mogla govoriti sada o detaljima, jer, još nemamo što puno za reći, rekla je Ivana Sokolov, pročelnica UO za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule.

Puno je socijalnih slučajeva među stanarima samačkih hotela.

- Imate penzionere koji imaju primanja od 1500 kuna i imate i 20-tak ljudi bez ikakvih primanja osim socijalne pomoći. Oni si ne mogu dopustiti raskoš, da plaćaju sobu 2 tisuće kuna na mjesec, ako im netko ne pomaže, ne ostaje im za hranu, oblačenje pa nadalje, kaže Boris Cerovac, Jadranski sindikat.

Podsjetimo, potkraj prošle godine privatni je poduzetnik kupio dva samačka hotela, nekada u vlasništvu Uljanika i namjerava ih prenamijeniti u turističke kapacitete. Povećao je stanarine te je zasad tek manji dio stanara, od njih stotinu, odlučio ostati ondje. Ostali od 1. travnja moraju van. Kamo, to još ne znaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!