Josipov dom: Projekt za smještaj i potporu žrtvama nasilja

25.11.2021.

23:30

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HTV/HRT/D.S.

Razmjena iskustava za što bolju realizaciju projekta

Razmjena iskustava za što bolju realizaciju projekta

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Broj slučajeva obiteljskoga nasilja u vrijeme pandemije, nažalost, porastao je i na dubrovačkom području na kojemu postoji privremeno sklonište za žrtve nasilja. U veljači je započeo projekt Josipovog doma, trajnog rješenja smještaja i pružanja potpore žrtvama nasilja. 

Djelatnici Caritasovog doma Sv. Ana u Rijeci svakog su dana u kontaktu sa žrtvama nasilja. U Dubrovniku su prenijeli svoja iskustva.


- Ono što mi želimo je razumijevanje, mi želimo čovjeka, mi ne trebamo toliko profesionalce koliko trebamo inteligenciju koja nas razumije i koja nas prihvaća kao čovjeka, ističe kao poruku žrtava č.s. Marija Benedikta Krapić iz Caritasovog doma za žene i djecu Sv. Ana u Rijeci.


Upravo takva iskustva potrebna su za što bolju realizaciju projekta Josipovog doma, ukupne vrijednosti 11,7 milijuna kuna koji s 85 % financiraju europski fondovi. Partner u projektu je dubrovački Caritas, a trebao bi biti gotov 2023. godine.


- Osim same građevine gdje će biti sklonište za žrtve obiteljskog nasilja tu se rade i mnogobrojne edukacije za sve stručne osobe koje će raditi u tom budućem skloništu, rekla je zamjenica pročelnice UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Dubrovačko-neretvanske županije Nina Skurić.


Porast broja slučajeva nasilja rezultira i porastom prijava, koje su se na dubrovačkom području u vrijeme pandemije udvostručile, no žrtve se vrlo teško odlučuju potražiti pomoć.


- Žrtve se vrlo često boje zlostavljača i nisu sigurne da će ih sustav uspjeti zaštititi. I to je isto jedan od razloga zašto odgađaju da se jave i zatraže pomoć. Naravno da zlostavljanje ne treba trpjeti jer posljedice postaju sve veće i veće, naglašava Irena Primorac Bošnjak, psihijatrica u Odjelu za mentalno zdravlje ZZJZ DNŽ.


Posebno se to odnosi na slučajeve u kojima su uključena i djeca. Jer život unutar obiteljskoga nasilja ostavlja nemjerljive posljedice na njihov razvoj. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!