Jubilaran 10.000. gost Matulja - razlog za tortu i malo slavlje

11.08.2022.

10:31

Autor: Danijela Minić/HRT

Jubilaran 10.000. gost Matulja - razlog za tortu i malo slavlje

Jubilaran 10.000. gost Matulja - razlog za tortu i malo slavlje

Foto: HTV / HRT

Turistička zajednica Matulji organizirala je posjet 10.000. gostu koji boravi u Bregima. Da su Bregi omiljeno odredište mnogih turista, svjedoči obitelj iz Finske koja već 45 godina odsjeda kod obitelji Matetić u Mučićima.

Jubilaran gost razlog je za tortu i malo slavlje. Nizozemac Willem Vunderink desettisućiti je ovogodišnji gost na području općine Matulji. S obitelji je u Hrvatsku stigao prvi put.

- Željeli smo boravak u prirodnom okružju, volimo odmor na osami, u tišini, u nekom manjem mjestu koje nije prepuno turista. Volimo boraviti u prirodi, odavde se pruža prekrasan pogled na more. Mnogo vremena provodimo u pješačenju, vožnji bicikala, razgledavamo unutrašnjost. Prednost je ovog mjesta i blizina ostatka Europe, kaže Willem Vunderink, desettisućiti gost općine Matulji.

S nekadašnjih samo 4 tisuće, mala općina u opatijskome zaleđu 2019. ostvarila je 107 tisuća noćenja. I ove godine hvata korak s rekordnom.

- Ovo je 10 000. gost, ali od početka godine do danas, današnji dan već smo blizu brojke 12 tisuća, pa očekujemo da ćemo i 15 000. gosta nagraditi i da će biti ovako sretan kao što je Willem iz Nizozemske, poručuje Marijana Kalčić, direktorica TZ-a Matulji.

Luksuzne vile za odmor na osami s bazenom i pogledom na Kvarner posljednjih godina sve više niču i na području Matulja. Danas ih imaju 70 s 50-ak bazena. Za tjedan dana boravka u jednoj takvoj u špici sezone valja izdvojiti i do 5 tisuća eura.

- Mnogo ljudi se čak nazad vraća u iste destinacije, Kvarner su prepoznali i općinu Matulji, samu Opatiju kao jednu odličnu destinaciju, ističe Gordan Pošćić, vlasnik vile za odmor.

Skromniji smještaj na području Matulja, ali već 45 godina odabire i ovaj bračni par iz Finske. Tuula i Kari već su dio obitelji Matetić u Mučićima.

- Ova obitelj razlog je zašto toliko godina dolazimo ovamo, isto tako i ova zemlja. U Hrvatskoj nam se sviđaju ljudi, priroda, ma sve. Ovo je sada naš drugi dom, otkriva Tuula Salminen, gošća iz Finske.

Za ugodan boravak brine se gospođa Marija koja ima recept za dugogodišnju vjernost.

- Malo pričati, malo pokazati, mi sada tu sjedimo, ustvari mi kažu susjedi - da šta pričamo?. Možda već par godina isto, ali uvijek je i nešto novo i vremena moraš posvetiti tim ljudima, kaže Marija Matetić.

A gosti se uvijek vraćaju dobrim domaćinima čiji trud pridonosi turističkim rezultatima opatijskoga zaleđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!