Julija je posao našla preko Instagrama, u salonu će joj se pridružiti i kolegica iz Hersona

09.04.2022.

16:25

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Julija je posao našla preko Instagrama

Julija je posao našla preko Instagrama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svakim danom sve je više izbjeglica iz Ukrajine i u Karlovačkoj županiji. Uz pronalazak smještaja, važno im je da se što prije uključe na tržište rada. U tome im pomaže Crveni križ, ali i društvene mreže. Julija iz Kijeva posao je pronašla putem oglasa na Instagramu, i to u jednom kozmetičkom salonu. 

Dražena je svoje nokte odučila prepustiti Julijinim rukama.

- Snalazimo se, malo engleski, malo prevoditelj i tako, kaže Dražena Spudić, klijentica.

Julija se manikurom i permanentnom šminkom bavila i u Kijevu. Nakon kratke pauze - u Karlovcu nastavlja s poslom.

- Martina je moj anđeo. Željela sam nastaviti raditi. Ovaj sam posao pronašla na Instagramu, gdje je Martina objavila oglas i predložila mi da počnem raditi, kaže Julija Slavova, Kijev.

Nakon nekoliko dana uhodavanja, ovo joj je prvi službeni radni dan. Vlasnica Martina, koja je dosad u salonu radila sama, željela je zaposliti baš radnicu iz Ukrajine.

- Ženama koje su pobjegle iz Ukrajine i vrhunski su stručnjaci u ovom poslu stvarno treba dati priliku da jednostavno nastave tamo gdje su stale, barem u tom poslovnom aspektu, kaže Martina Smolić, vlasnica salona.

Julija s troje djece, majkom i suprugom, koji je prije radio u Hrvatskoj, živi u Koprivnici. Zbog posla će sada tri dana u tjednu provoditi u Karlovcu.

- Ne znam što ću dalje. Ne znam što će biti s našim domom u Kijevu. Sada ostajemo ovdje i zahvalni smo svima koji su nam pomogli. Ipak, nadam se da ćemo se uskoro vratiti kući, kaže Julija.

U međuvremenu, Julija će u salonu dobiti kolegicu iz Hersona, koja se također javila na Martinin oglas.

- Čim dotakne neko sigurnije europsko tlo, javit će mi se i onda ćemo joj potražiti stan, ali što se tiče radnog mjesta, radno mjesto je ovdje čeka, kaže Smolić.

Ostale zainteresirane kozmetičarke iz Ukrajine  Martina je spojila sa svojim kolegicama u Hrvatskoj, ali i šire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!