Izvaljeno jaje u gnijezdu - novi zanimljiv projekt na Učki

06.04.2022.

07:00

Autor: Željka Lopac Purković/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

"Izvaljeno jaje u gnijezdu"

"Izvaljeno jaje u gnijezdu"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novi projekt izgradnje planinarskih skloništa arhitekta Ivana Juretića privukao je pozornost, osobito planinarske javnosti. U Parku prirode Učka već ovaj tjedan počinje izgradnja jednoga takvoga, koje će u sebi imati integriranu promatračnicu za ptice.

"Izvaljeno jaje u gnijezdu" novi je projekt arhitekta Ivana Juretića. Bit će to više od tri metra visoko jaje polegnuto u granje.

- Radi se o jednoj ovoidnoj formi koja je formirana od malih trokutića, drvenih, više od 320 trokutića formira jedno jaje, a jaje je u stvari raspuknuto, uhvaćeno u trenutku kada ptić izlazi iz njega i u toj pukotini je smješten prozor kroz koji se gleda na sve strane svijeta, ističe arhitekt Ivan Juretić

Ta će građevina biti ujedno i promatračnica za ptice, jer je u Parku zabilježeno više od 170 vrsta ptica, te vidikovac koji pruža jedinstven pogled. I naravno, planinarsko sklonište.

- Dionica istarskog planinarskog puta od Poklona do Plomina je dosta zahtjevna, dosta je duga. Ovo sklonište dolazi taman na pola puta i ondje će pružati utočište za takve planinare koji se odluče na ovakvo hodanje, kaže predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić

Izgradnju Izvaljenog jajeta u gnijezdu u potpunosti financira danski fond zaposlenika jedne grupacije, a riječ je o nepovratnih 225.000 eura.

- Ovakvi projekti koji nas tjeraju zapravo da duboko promišljamo tko smo i odakle smo, zapravo da duboko promišljamo tko smo i odakle smo i kuda idemo, ovakvi projekti nas nadahnjuju za nekakav bolji način i kvalitetniji način čuvanja prirode i okoliša, a to nam je i preduvjet opstanka, ističe voditeljica Javne ustanove Park prirode Učka Dalija Matijević.  

Inače, planinarska skloništa u prirodi nude zaklon i zaštitu od vremenskih nepogoda najčešće na udaljenim i vozilom nepristupačnim lokacijama, a zahvaljujući Juretićevom kreativnom te ekološki prihvatljivom projektu - dom za jaje će biti Učka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!