Jutarnja kavica i odlazak na "placu", dobro znan ritual mnogih Riječana

08.07.2022.

07:00

Autor: Ivana Perić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Jutarnja kavica i odlazak na "placu", dobro znan ritual mnogih Riječana

Jutarnja kavica i odlazak na "placu", dobro znan ritual mnogih Riječana

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Gradska je tržnica trbuh svakoga grada. Vole je obići turisti, a starijim generacijama početak je dana gotovo nezamisliv bez odlaska na "placu". No, mladi su izgubili tu naviku. Ponuda ovih dana odlična, od voća i povrća do ribe.

Jutarnja kavica u obližnjem kafiću i odlazak na "placu". Ćakulica s prodavačima, uspoređivanje cijena i pretresanje stanja u državi. Dobro znan ritual mnogim Riječanima još iz vremena kada nisu gospodarile društvene mreže.

Ponuda je znatno bolja, no kupaca nema toliko. Mladi rijetko odlaze na tržnicu, starih je sve manje. A i trgovački centri diktiraju cijene. Anka na tržnici prodaje više od trideset godina. Pamti bolja vremena.

- Manje je kupaca, ponuda ribe je veća, cijene solidne, ne skaču previše, znaju i spustit se, kaže Anka Matošić, prodavačica u ribarnici.

Inćuni danas stoje 30 kuna, isto toliko i plavica. Srdele 20. Ima svega, čak i vrsta iz tropskih mora koja se u Jadranu pojavila prije nekoliko godina - lampuga, po 60. Oslić 60 kao i girice, orada 100. Kupci kažu, cijene su visoke.

I turisti vole doći na "placu", kažu ima posebnu čar.

- Mislim da imate dobru ponudu ribe. Ovo je super mjesto, drugačije nego u Japanu, rekao je Nobohito Okado, turist iz Japana.

Drugačije i puno još mnogih neispričanih priča, što i ne čudi jer paviljoni datiraju još iz 19 stoljeća. Iz doba kada su ljudi znali prepoznati trud težačkih ruku, a brzinske kupnje po centrima bile su potpuna nepoznanica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!