Jutra u poljima soli - nova edukativna radionica paške Solane

02.06.2023.

17:18

Autor: Ana Dobrović/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Jutra u poljima soli - nova edukativna radionica paške Solane

Jutra u poljima soli - nova edukativna radionica paške Solane

Foto: HTV / HRT

"Jutra u poljima soli" - naziv je edukativnih radionica i turističkih tura, koje je i ove godine pokrenula paška Solana. Svi koji žele mogu tako, uz vodiča, saznati sve o načinu proizvodnje soli, a uz to i sudjelovati u nizu drugih zanimljivosti. Turističke ture trajat će do kraja ljeta. 

Jutra u poljima soli - zvuči pomalo romantično i poetski. Dođete li ranim jutrom, a prve radionica počinju od 7 sati, imat ćete upravo takav doživljaj u tišini. Što ranije, to bolje, jer kad sunce upeče, temperature ovdje, zbog refleksije, brže rastu.

- Solana Pag proizvodi pašku sol koja se razlikuje od ostalih morskih soli po granulaciji, kvaliteti i čistoći i upravo zbog te specifičnosti ona je zaštićena oznakom izvornosti na teritoriju EU, kao i naš solni cvijet, objasnila je specijalistica za istraživanje, razvoj i turizam Nikolina Franušić Bajlo iz Solane Pag. 

Kako nastaje sol, sitna, krupna, ili cvjetna, odlučila je doznati obitelj Jurišić iz Zagreba. 

- Puno smo naučili, neke stvari koje nisam znao do danas, da iskoristimo ovaj dan.

- Bilo mi je odlično. Bilo je jako vruće i puno sam toga naučio, da je puno više radnika prije radilo.

A prije se radilo, odnosno sol se brala ručno - baš kao i nekada, još u antičko doba, prije 2 000 godina.

- 500 do 600 ljudi je u prošlosti radilo na terenima našim. Sada ih radi desetak. Prije se žgribala sol, skupljala. Danas se tu ugušćuje ta morska voda, salamura mi kažemo, objasnio je turistički vodič u Solani Pag Antonio Bakač

Uz klasičnu sol, proizvodi se ovdje i sol za bazene, perilice, začinska sol, kao i druge dorađene vrste. Ove godine tu je i dio zaštićen trskom pa se solana može obilaziti i u kasnijim jutarnjim satima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!