"Jutra u poljima soli" - naziv je edukativnih radionica i turističkih tura, koje je i ove godine pokrenula paška Solana. Svi koji žele mogu tako, uz vodiča, saznati sve o načinu proizvodnje soli, a uz to i sudjelovati u nizu drugih zanimljivosti. Turističke ture trajat će do kraja ljeta.
Jutra u poljima soli - zvuči pomalo romantično i poetski. Dođete li ranim jutrom, a prve radionica počinju od 7 sati, imat ćete upravo takav doživljaj u tišini. Što ranije, to bolje, jer kad sunce upeče, temperature ovdje, zbog refleksije, brže rastu.
- Solana Pag proizvodi pašku sol koja se razlikuje od ostalih morskih soli po granulaciji, kvaliteti i čistoći i upravo zbog te specifičnosti ona je zaštićena oznakom izvornosti na teritoriju EU, kao i naš solni cvijet, objasnila je specijalistica za istraživanje, razvoj i turizam Nikolina Franušić Bajlo iz Solane Pag.
Kako nastaje sol, sitna, krupna, ili cvjetna, odlučila je doznati obitelj Jurišić iz Zagreba.
- Puno smo naučili, neke stvari koje nisam znao do danas, da iskoristimo ovaj dan.
- Bilo mi je odlično. Bilo je jako vruće i puno sam toga naučio, da je puno više radnika prije radilo.
A prije se radilo, odnosno sol se brala ručno - baš kao i nekada, još u antičko doba, prije 2 000 godina.
- 500 do 600 ljudi je u prošlosti radilo na terenima našim. Sada ih radi desetak. Prije se žgribala sol, skupljala. Danas se tu ugušćuje ta morska voda, salamura mi kažemo, objasnio je turistički vodič u Solani Pag Antonio Bakač.
Uz klasičnu sol, proizvodi se ovdje i sol za bazene, perilice, začinska sol, kao i druge dorađene vrste. Ove godine tu je i dio zaštićen trskom pa se solana može obilaziti i u kasnijim jutarnjim satima.