Kad život sruši hrabre na koljena, oni se dižu

03.04.2021.

14:59

Autor: Kod nas doma/HRT/E.L.S.

Hrabri Hrvoje, Tin i Fran

Hrabri Hrvoje, Tin i Fran

Foto: Kod nas doma / HRT

Biti samohrani otac prije svega je iscrpljujuće, jedan veliki izazov koji, ako uspiješ savladati, pobijedio si sebe taj dan, ako ne, onda dolaze problemi - kaže Hrvoje Tisaja.

4. ožujka 2017. sretan obiteljski život Hrvoja Tisaja u sekundi se promijenio u samohrano očinstvo. I gubitak supruge, koja je i danas, nakon nesreće s biciklom, u komi. Bila je ekonomistica, uspješna sportašica, a njezin glas Hrvoje je zadnji put čuo prije četiri godine.

- Čuli smo se, ja sam rekao: Krećem doma s ručka i vidimo se. Da bi me za nekakva dva sata nazvala kolegica s kojom je bila na vožnji i rekla da je Tanja teško pala. Ostao sam u šoku jer znam Tanjinu motoriku, znam njezinu spremu, bila je u odličnoj kondiciji i krenuli smo hitno za Koprivnicu. Međutim tijekom puta javljali su mi da je stanje sve gore i gore, da Tanja gubi svijest, da je pala u komu. Tu sam već vidio da je definitivno došlo do veće i teže ozljede, to je bilo zadnji put kad sam čuo Tanju - govori Hrvoje.

Uslijedili su mjeseci rehabilitacije gdje je hrabro i uporno pokušavao vratiti suprugu u život. Tražio je, kaže, sve alternativne načine kako da joj pomogne - od vježbanja, masiranja, glazbe, pričanja, čitanja knjige, davao je sve od sebe, i to je bilo mukotrpno, ali pomaka nažalost nije bilo.

- U to vrijeme sam išao u 6. razred i nisam bio toliko svjestan koliko su bili brat i tata. Kako su prolazile godine, onda sam bio sve svjesniji da više mama neće biti kakva je bila prije, da ne budem više nikad vidio svoju staru mamu i trebalo mi je sigurno dvije godine da uđem u normalan život kakav je bio prije i da se naviknem bez mame - priča mlađi sin Jan.

- Ova situacija u našem životu koja je promijenila svima život, ostavila je i na mene trag kako bi na svakoga, ali mogu reći da mi je sport bio terapija. I mama je jako voljela to što se mi bavimo sportom - dodaje stariji sin Fran.

Život je morao krenuti dalje, posebice zbog sinova koji su preko noći ostali bez majke i radi kojih je Hrvoje naučio sve o kućanskim poslovima.

- Ja sam rekao da moramo biti još bolji, još jači jer ako se mama probudi bila bi tužna i žalosna ako doživi da smo pali svi. Prema tome, vjetar u leđa i ajmo se svi zajedno prihvatiti posla. Ni u jednom trenutku nije bilo kukanja i jadikovki, nego glava gore i idemo dalje. Te godine, prve nakon Tanjine nezgode, mlađi sin Jan postigao je vrhunske rezultate u sportu, a sam je trenirao - govori Hrvoje.

Hrvoje snagu crpi iz ljubavi prema supruzi i sinovima, ali i iz odnosa s roditeljima. Hrvojev as iz rukava je dvojac zvan mama i tata. Majka Nadica je bila glavni "džoker zovi" kada je trebalo naučiti sve lekcije iz kućanskih poslova.

Iako su trenutno sami, čvrsto vjeruju u povratak voljene mame Tanje koja  svakodnevno živi u njima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!