Kakav je život u kaznionici?

24.03.2023.

19:55

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/A.S.

Život u kaznionici

Život u kaznionici

Foto: Dnevnik / HRT

U ionako pretrpanim hrvatskim zatvorima gužve su - sve veće, potvrdilo je i posljednje izvješće Ministarstva pravosuđa. No, ipak nije svugdje tako. Donosimo priču iz kaznionice u Turopolju, gdje mjesta ima dovoljno, a zatvorenici uživaju određenu razinu slobode. No, samo dok se pridržavaju pravila.

Bez visokih zidova, bodljikave žice i rešetki. Tako je osmišljena kaznionica poluotvorenog tipa u Turopolju. Tu je smješteno 70-ak pravomoćno osuđenih zatvorenika. Kapaciteta ima za njih još 30-ak. Jedni su u strožim kaznionicama već odradili većinu kazne, dok su drugi osuđeni na kraće razdoblje.

- Temeljna greška bi u ovom poslu bilo postupati prema zatvorenicima s određenim predrasudama zbog nekakvih saznanja otprije iz medija i slično, rekao je Mario Soldo, voditelj odjela osiguranja.

- Naša valorizacija njihovog ponašanja je temeljna pretpostavka za naše ophođenje prema njima, dodao je. 

Slučajevi bijega iz ove kaznionice iznimno su rijetki. Gotovo da nema ni sukoba među zatvorenicima. Jer u njihovu je interesu ponašanje prema pravilima. U ovoj kaznionici zatvorenici ne provode vrijeme iza zaključanih vrata, ali u slučaju težih stegovnih prijestupa kao što je posjedovanje droge ili ako se nekome od njih otkrije mobitel, zatvorenik će završiti u prostoriji za odvajanje.

- Nakon te posebne mjere održavanja reda i sigurnosti, kaznionica predlaže središnjem uredu za zatvorski sustav premještaj takvog zatvorenika u kazneno tijelo maksimalne sigurnosti, kazao je Soldo. 

Zatvorenici imaju osigurane obroke i preko posebnog povjerenstva mogu sudjelovati u izradi jelovnika.

- Vole uvijek kad je neki komad mesa dobar ili tako neko pečenje, vole i variva na žlicu. Raznolik je jelovnik, tako da svatko uvijek nađe nešto za sebe, izjavio je Tomislav Rakas, voditelj pododsjeka prehrane.

Hrana iz kruga kaznionice

Većina hrane dolazi iz kruga kaznionice. Zatvorenici se bave poljoprivredom i stočarstvom. Godišnje proizvedu 320 tona žitarica, 280 tisuća jaja, 46 tona mesa.

- Jedna priča o tome kako zatvorenici sami proizvode izuzetno kvalitetnu hranu za sebe i za druge zatvorenike. Jer mi pokrivamo još osim Kaznionice i Odgojnog zavoda u Turopolju, pokrivamo s hranom zatvor u Zagrebu, zatvor u Karlovcu i zatvorsku bolnicu, rekao je Ivan Vukojević, upravitelj kaznionice.

Zatvorenici rade sa strukovnim učiteljima i stječu nova znanja. Njihov program pomno je osmišljen.

- Radimo kroz individualne razgovore, grupne sastanke sa zatvorenicima i naravno bit svega je timski rad, izjavila je Dubravka Viduka, viša stručna savjetnica za tretman.

Mogu reći da je resocijalizacija u poluotvorenim uvjetima uspješna. Dakle da zatvorenici donesu odluku da nastave život u skladu s općeprihvaćenim društvenim normama, dodala je. 

Kada odsluže kaznu, većina zatvorenika iz Turopolja, kažu nam u kaznionici, ovamo se više ne vraća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!