U posljednjih 10-ak godina u Međimurju su pravi hit postale - kaki jabuke. Uzgaja ih sve više obitelji jer dozrijevaju nakon što je sve drugo voće već ubrano. Kaki jabuka obitelji Posavec ima gotovo 40 godina i među najstarijima je u tom kraju.
20.12.2025.
07:00
Autor: Sandra Špoljar/M.Z./Regionalni dnevnik/HRT
U posljednjih 10-ak godina u Međimurju su pravi hit postale - kaki jabuke. Uzgaja ih sve više obitelji jer dozrijevaju nakon što je sve drugo voće već ubrano. Kaki jabuka obitelji Posavec ima gotovo 40 godina i među najstarijima je u tom kraju.
Umirovljeni građevinski radnik Rudolf Posavec iz Svete Marije ovih dana s ljestvama i kantom odlazi do stabla kaki jabuke koje obiteljsko dvorište krasi već gotovo četiri desetljeća. Plodovi su upravo u ovo doba godine zreli i najbolji za konzumaciju.
- Nju mora primiti jako dobar mraz da ona onda mijenja boju u narančastu. Iz zelene u narančastu, a sada je u punoj fazi zrenja, pojašnjava Rudolf Posavec.
Prvi put to je voće vidio prije 40-ak godina u Švicarskoj, kada je došao posjetiti tadašnju djevojku, a sada suprugu Štefaniju, koja je ondje radila. Izgledom ga se voće nije dojmilo, no kad ga je nakon malo nagovaranja kušao, odlučio je nabaviti sadnicu i posaditi je kod kuće u Međimurju.
- Bila je skupa, ovdje sam mogao 30 do 50 sadnica kupiti u ono vrijeme za te novce, ističe Rudolf.
Ali isplatilo se. Svake godine stablo je puno plodova, koji posebno dolaze do izražaja na granama bez lišća.
- Dok je mekana, jako je slatka. Sadrži vitamin A i C i dobro je za Alzheimer, tako su nam rekli, navela je Štefanija Posavec.
Kaki jabuke Štefanija ne upotrebljava za kolače, ali izvrstan su sastojak za druge slastice.
- Pravim marmeladu s orasima, sušim ih. Kupila sam si aparat za sušenje i to mi je super. Cijelu zimu jedeno, grickamo kao da je čips, kazala je Štefanija.
Međimurci sve više kupuju sadnice tih jabuka. Osim što su plodovi slatki i zdravi, kaki je otporan na mraz i bolesti. Za ovogodišnju sadnju još nije kasno.
- Za njega je dobro da se bira malo sunčanije mjesto, s južne strane i da se zaštite od jakih sjevernih vjetrova. To mu puno znači posebno dok su mladi, a starija stabla dobro podnose niske temperature, objašnjava rasadničar Ivan Žižek.
Kaki jabuke potječu iz Japana. I ondje i kod nas opstaju bez obzira na to čeka li ih sljedećeg jutra mraz ili temperatura iznad nule.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora