Kako je izgledao "Zagreb na kotačima" prije sto godina?

28.04.2021.

10:53

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

"Zagreb na kotačima"

"Zagreb na kotačima"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Početak modernog doba u Zagrebu je prije više od stotinu godina označio dolazak prvog automobila i osnutak prvog automobilističkog društva. Zaslužan za tu novotariju bio je Ferdinand Budicki, strastveni zaljubljenik u sport i automobile. 

Na izložbi "Zagreb na kotačima" u Muzeju grada Zagreb možemo vidjeti što se pojavom automobila promijenilo u Zagrebu, te kako su građani reagirali na novo prijevozno sredstvo. Zagrebom na kotačima "provozala" se ekipa Vijesti iz kulture:

Na izložbi se može vidjeti više od osamdeset fotografija s početka stoljeća, neke i nikad viđene, iz privatnih obiteljskih albuma, memorabilije i artefakti, bicikli, motori, automodeli, vozačke dozvole, pehari...


- Naime,1906. na ćošku Frankopanske i Ilice, u hotelu Rojal osnovan je prvi hrvatski automobilni klub i od tada institucionalno djeluje automobilstička kultura u Zagrebu, ističe autor izložbe Valentino Valjak.

Valentino Valjak

Valentino Valjak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Koordinatorica izložbe Vesna Leiner iz MGZ-a dodaje da je posjedovanje automobila isprva bila pomodnost.


- Tako da se onda moralo naravno voditi računa i kakve su ceste pa se krenulo uređivati infrastrukturu, što nije uopće beznačajno za jedan grad, zaključuje Leiner.

"Zagreb na kotačima"

"Zagreb na kotačima"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!