Kakvo je ponašanje nepoželjno u Dubrovniku?

02.06.2023.

07:10

Autor: Morana Baričević/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kako se treba ponašati u Dubrovniku?

Kako se treba ponašati u Dubrovniku?

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Kako se treba ponašati u Dubrovniku? Odgovor je stigao u animiranom filmu kojim se posjetiteljima daje do znanja kakvo ponašanje je u gradu nepoželjno. Nastavak je to projekta Grada Dubrovnika i Turističke zajednice pod nazivom "Respect the city" ili "Poštujmo Grad".

Nekulturno ponašanje gostiju sve češće izaziva ogorčenje Dubrovčana.

- Pitanje nedoličnog odijevanja, konzumacije hrane na spomenicima kulture i slično. Dakle, to je nešto što ne možemo dopuštati i što ćemo naravno u skladu sa našim mogućnostima komunalnog redarstva uvijek kažnjavati i upozoravati, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Nijemi animirani film prikazivat će se na svim letovima Croatia Airlinesa, svim kruzerima koji dolaze u Dubrovnik, u gruškoj i Zračnoj luci... U filmu se upozorava i na buku kotačića kufera.

- Namjera nam je reći im da je to problem, posebno u ranim jutarnjim satima. Kuferi proizvode buku i kad mi educiramo ljude, kad im pokažemo što mi očekujemo od njih, onda će sigurno intenzitet toga biti manji, istaknuo je gradonačelnik Franković.

U pripremi je prikazivanje dvominutnog filma i na letovima drugih kompanija, ali i u hotelima. Cilj nije kažnjavanje nego edukacija gostiju.

- A ta edukacija, ponovna edukacija turista u cijelom svijetu je zaista nešto što je sad in, jer ovo nije problem koji ima samo Dubrovnik, nego je problem koji ima cijeli svijet, svi gradovi u svijetu, sve bitne destinacije u svijetu, rekao je Miro Drašković, direktor TZ-a grada Dubrovnika.

Na film je utrošena gotovo 21 i pol tisuća eura, a sve kako bi se - istini za volju - manji broj gostiju naučilo osnovnoj kulturi.

- Ja mislim da se nitko tako doma ne ponaša, samo se malo razulare kad dođu na odmor. Prema tome, moramo ih podsjetiti da bi bilo lijepo od njih da se ponašaju u našem gradu isto tako kako se ponašaju i doma, rekao je Drašković.

Jer sve dolazi od kućnog odgoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!