Kako smo se igrali - nekad i danas

09.06.2021.

12:31

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

"Igračke - djetinjstvo zauvijek"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kako smo se igrali nekad i čime se igramo danas otkriva izložba "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u Etnografskom muzeju, zamišljena kao putovanje kroz povijest igračaka i igara nastalih u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas.

Početak je to velikog istoimenog projekta u kojem, uz domaćine, sudjeluje niz zagrebačkih muzeja i dizajnera.


Priču o igračkama donose Vijesti iz kulture:

Kolijevka iz 1840-ih najstarija je igračka na ovoj izložbi. One su nekoć bile pravi luksuz. Malo su se gdje mogle kupiti pa su ih izrađivali roditelji ili sama djeca - i to od prirodnih materijala poput drva, oraha i slame,  a u 1940-im godinama prošlog stoljeća otvaraju se brojne tvornice i počinje masovna proizvodnja.

- Od 19. stoljeća do danas igračke su i različite i iste - znači neki motivi se uvijek ponavljaju, neki motivi se mijenjaju. Ali igračke su uvijek bile edukativne, jer i ove prve koje su bile rađene su bile na kotačićima i gurale su se objašnjava Iris Biškupić Bašić, autorica izložbe i projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek".


Uz tradicijske, nastale u ruralnim sredinama, i unificirane plišane, izložene su i igračke suvremenih dizajnera. U trendu su ponovno prirodni materijali i didaktički koncepti, a nezaobilazan su dio djetinjstva i animirani filmovi. 

- Imamo suradnju s ustanovom Zagreb film, predstavljeni su omiljeni crtani filmovi pa čak i moje generacije - Profesor Balthazar i Mali leteći medvjedići. Također, izložba je prepuna raznoraznih interaktivnih dijelova. Naši mali posjetitelji, a i oni veći zaigrani će moći slagati sami svoje tamburice, moći će se poigrati raznoraznim igračkama, ističe viši kustos Etnografskog muzeja Matija Dronjić.


"Igračke - djetinjstvo zauvijek" središnji je postav projekta koji će trajati do 22. svibnja iduće godine i obuhvatiti čak 12 izložbi. Jedna je od njih uklopljena u stalni postav Zbirke izvaneuropskih kultura, a ostale će u Etnografskom muzeju predstaviti igračke iz drugih zagrebačkih fundusa - počevši s Hrvatskim povijesnim muzejom već 12. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!