09:58 / 26.03.2021.

Autor: Hina

Kako Zagreb izranja iz sna

Tomislav Pletenac

Tomislav Pletenac

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Knjiga Tomislava Petenca "Kako Zagreb izranja iz sna", antropološko-urbanistička analiza Zagreba u kojoj autor propituje fenomene postsocijalističkog stanja grada i nudi nove interpretacije njegova prostora, objavljena je u izdanju Naklade Ljevak.

Kako se ističe u najavi, njegova knjiga "Kako Zagreb izranja iz sna: Stvaranje postsocijalističkog grada" čitanje je prostorne izvedbe grada Zagreba kao svojevrsnog diskursa koji uključuje kompleksna vremenska preklapanja i izmještanja (socijalizam/postsocijalizam).


- Knjiga se primarno ističe pristupom koji uzima u obzir zamršene odnose kroz koje se grad doživljava, mijenja i oblikuje. Toponimi u Zagrebu koje autor analizira tako služe kao podloga za promišljanje određenih problema javno/privatno, tržišni odnosi, urbana hijerarhija na način koji nadilazi disciplinarne ograde te otvara interdisciplinarno polje za raspravu, piše u recenziji knjige Senka Božić Vrbančić.


Riječ je o nizu eseja u kojima Pletenac propituje fenomene postsocijalističkog stanja u urbanim strukturama i daje nove interpretacije gradske svakodnevice i prostora grada.

"Kako Zagreb izranja iz sna"

"Kako Zagreb izranja iz sna"

Foto: Ljevak / HRT

Zanimljivim spajanjem raznolikih antropoloških i urbanističkih mjesta, Pletenac analizira grad Zagreb kroz konkretne fizičke prostore: podzemlja, trgovačke centre, spomenike, muzeje i provlači ih kroz teorijske okvire i interdisciplinarne pristupe. Dislokacija, fragmentacija i diskontinuitet temeljni su pojmovi na koje autor nailazi istražujući Importane centar, Muzej suvremene umjetnosti, spomenike Oltar domovine, Zid boli i Spomenik domovini, Varšavsku ulicu i Trg žrtava fašizma.


Na kraju se tu analiziraju i učinci samog potresa od kojeg je prošlo godinu dana, a koji je otvorio brojne društvene pukotine i osvijestio važnu činjenicu da je Zagrebu, osim nužne sanacije, iznimno potrebna nova imaginacija grada.


Tomislav Pletenac (1967.) inženjer je informatike s diplomom etnologije i muzeologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je zaposlen kao redoviti profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju.

Tomislav Pletenac

Tomislav Pletenac

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!