16:23 / 15.01.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kako zaštititi od zime vanjske instalacije u Dalmatinskoj zagori

-

-

Foto: - / -

Hladno će biti i u Dalmatinskoj zagori - pogotovo noću. Iz komunalnih tvrtki mole građane da zaštite vanjske instalacije, a zbog mraza i poledice spremne su i zimske službe.
Hladno će biti i u Dalmatinskoj zagori - pogotovo noću. Iz komunalnih tvrtki mole građane da zaštite vanjske instalacije, a zbog mraza i poledice spremne su i zimske službe.

Sve je vanjske instalacije baka Smilja zaštitila. Od vreća do tepiha - iskoristila je sve što je mogla, samo da mjerila i cijevi ne puknu!

- Ne daj Bože da ona pukne tu negdje. To mi se desilo jednom, sedam i pol tisuća kuna mi je iscurilo vode, sjeća se Smiljka Smodlaka iz Dugopolja.

Iz splitskog Vodovoda i kanalizacije mole potrošače da vode računa o tome, pogotovo vlasnike kuća u kojima nitko ne boravi.

- Da se vanjske instalacije zaštite određenim materijalima; dekama, tkaninama, stiroporom, čak i slamom da ne bi došlo do smrzavanja, govori Tomislav Šuta, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split.

Mraz i slana zaledili su povrće u Smiljinome vrtu; brokulu, blitvu, raštiku; još se jedino kupus drži. Bit će za unuke, ali ne i za tržnicu na kojoj prodaje, no nije, kaže, više ni važno, od pojave koronavirusa u Split rijetko ide.

- Lani san onu mrežicu kupila koja se baca po povrću, ali mi je puno propalo,rekla je Smilja Smodlaka i dodala kako ove godine nije ništa zaštitila osim cvijeća pa što dragi Bog dadne!

Vremensku prognozu pomno prate i u zimskoj službi. Petnaest ophodnih jedinica dežurno je dvadeset četiri sata, ceste obilaze dvaput na dan. 

- Imamo raspoređeno trideset dva vozila za čišćenje i posipanje, sedam utovarnih strojeva, trinaest deponija materijala i kad snijeg pada, radi negdje od sto dvadeset do sto četrdeset zaposlenih, govori Petar Vuletić, šef Stožera zimske službe, ŽUC Split.

Novih padalina u Dalmatinskoj zagori ovog vikenda ne bi trebalo biti, ali bit će sigurno mraza, možda i poledice - u Imotskoj i Cetinskoj krajini noću i ujutro bit će i do minus osam! Budite u toplome!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!