Zadarske šapice ostaju bez azila

15.03.2023.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Azil za pse/Ilustracija

Azil za pse/Ilustracija

Foto: Evgeny Bakhchev / Shutterstock

Kakva je sudbina napuštenih pasa u Zadru pitaju se ljubitelji životinja. Dvadeset godina udomljavao ih je azil na predjelu Žmirići, koji se nije mogao legalizirati zbog vlasništva nad zemljištem. Kada je na tom mjestu prošlog ljeta izgrađen trgovinski centar, azil je od Grada na dvije godine dobio zemljište s druge strane ceste. No psi su sada dobili nalog za preseljenje a volonterke Udruge Šapice - kaznu.


Klara je pronađena u teškom stanju u Lici. Neki su je ljudi udomili pa vratili jer se u selu počelo govoriti kakvo su to pseto uzeli. Sličnih je priča - previše.

- Imamo raznih situacija, nekad nam ih doslovno prebace preko ograde, nađemo ih zavezane za vrata, kazala je Ela Smolić, volonterka.

Za pse se brinu volonteri. Drže se, kažu, slova zakona iako je azil nelegalan. No netko ih je anonimno prijavio pa im je veterinarska inspekcija napisala kaznu od gotovo 4000 eura i naložila premještanje pasa u roku od tri mjeseca.

- Kamo s tim psima, iako je jedino rješenje koje mi vidimo kao trajno, da dobijemo legalizaciju skloništa. Prije par mjeseci je poslan zahtjev. Međutim na području cijele Hrvatske djeluju samo dva inspektora koja se bave tom tematikom i oni su jako zaposleni, rekla je Smolić.

Dok su jedni pse prebacivali preko ograde, drugi su prikupljali donacije.

U Zadarskoj županiji postoji jedno registrirano sklonište za životinje, koje je puno. Iz Županije kažu da planiraju izgraditi azil.

- Nama je žao što je došlo do takvog rješenja od strane inspekcije. Zadarska županija je prije par godina poduzela radnje vezano za izgradnju novog azila, rekao je Šime Vicković, zamjenik zadarskoga župana.  

Do tada, ne dobiju li volonterke azila na Žmirićima dozvolu za rad, sudbina je ovih napuštenih pasa naizvjesna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!