Kakvu vodu pijemo?

26.03.2022.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ispravnost vode koju pijemo

Ispravnost vode koju pijemo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Da ležimo na čistoj i kvalitetnoj vodi, svima je poznato, ali u posljednje vrijeme, voda u bunarima i privatnim vodovodima nije zdravstveno ispravna. Pogotovo u selima, gdje su bunari građeni uz velike farme. Uz Svjetski dan voda varaždinski Zavod za javno zdravstvo provodi češću kontrolu kvalitete vode u takvim kućanstvima. 

Voda koju pijemo

Voda koju pijemo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Za varaždinski i novomarofski kraj Belski dol sinonim je za čistu i bistru pitku vodu. Gospođa Plantak još se sjeća vremena kada je gospodarstvo ovog cijelog kraja počivalo na planinskom potočiću.

- Tu je bila velika bukva, ispod te je bukve išla voda, nikad nije prestala. Tu smo se igrali, krave pasli, voda je tjerala šest mlinova tu odmah na početku, sjeća se Katica Plantak, Bela.

Nažalost, mlinova danas nema, no Belski dol važno je vodoopskrbno područje.

- Bez te se vode ne može, ona je uvijek dobra, uvijek kvalitetna, naglašava Katica.

A kakvu uopće vodu pijemo? U većini slučajeva, kaže struka - kvalitetnu. U varaždinskoj Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju prošle godine ispitali su oko 280 uzoraka vode za ljudsku potrošnju.

- Što se statistike tiče koju je uvijek dobro spomenuti, oko 92 posto uzoraka uzetih u okviru monitoringa je zdravstveno ispravno, a 8 posto nije odgovaralo pravilniku, rekla je Irena Tomiek, voditeljica Odjela za vode, HZJZ Varaždinske županije.

Zdravstveno neispravna voda detektirana je u privatnim vodoopskrbnim sustavima poput bunara, lokalnih vodovoda, zabijenih pumpi.

- Ne udovoljavaju pravilniku zbog nezadovoljavajućih mikrobioloških rezultata. U individualnim izvorima voda potječe iz prvog plitkog vodonosnika koji je obično najizloženiji onečišćenju s površine, govori Tomiek.

Kako ne bi bilo zdravstvenih problema, iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju građane da vodu daju na analizu.

- Cijena je promotivna 250 kuna. Odlučili smo se za promotivnu akciju koja traje do 1.5. za analizu voda za osobnu potrošnju. Svi koji su zainteresirani mogu na web stranici Zavoda vidjeti broj telefona, naglašava Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

A u laboratoriju smo doznali da pri punjenju plastičnih kanistara pitkom vodom s izvora treba također biti - na oprezu.  

- Voda je dobre kakvoće primjerice u Belskom dolu, no postoji problem ljudi koji pune kanistere i spremnike koji nisu preporučeni za čuvanje. Kroz jedan duži period ne mogu biti sigurni da li je voda zdravstveno ispravna, rekla je Irena Tomiek, voditeljica Odjela za vode, HZJZ Varaždinske županije.

A i gospođa Plantak upozorava - nakon okrepe na izvoru - mnogi ostave smeće.

- To je jako žalosno, bacaju smeće posvuda. Žalosno i sramota! Sramota, jer svi znamo da bez vode života nema, naglašava Katica Plantak.

Možda smo bogati izvorima i prekrasnim šumama, ali, nažalost, ove slike pokazuju koliko to blago - ne poštujemo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!