"Doktori" za barke iz Malinske

06.10.2021.

17:00

Autor: Nikolina Gerek/V.K./More/HRT

Kalafati iz Malinske

Kalafati iz Malinske

Foto: More / HRT

Već 130 godina tradicijsko brodogradilište u Malinskoj radi bez prestanka. Utemeljio ga je brodograditelj Mate Lolić. Naslijedio sin Juraj pa Nikola te potom Frane i Franko - pet naraštaja izrađuje i popravlja drvene barke i brodove. Sedamdesetogodišnji Frane, već četrdeset godina, neumoljivo dela u svom škveru. 

- Bolje da i ne znam koliko sam napravio. Radio sam ih od Izole do Boke Kotorske, a radili smo i Trst, Hamburg. Kad napravim drvenu barku, prije nego što je damo van, ja prođem 20 puta okolo nje i to je jedna velika radost, iako ja nisam nosioc rada, ali pomognem. Sin je tu glavni, govori Frane Kraljić, Tradicijsko brodogradilište Malinska.

I sin Franko naslijedio je "oko za barku" jer svaka je različita kao i njezini vlasnici. Barke nose svoje probleme pa se za Kraljiće i kaže da su doktori za barke.

- Ne možeš sve naučiti, moraš imati jedan osjećaj, osjećaj jer moraš pogoditi, jer barka ima 2 strane, lijevu i desnu i one moraju biti simetrične, koliko god je moguće. Onaj tko ima tzv. oko primijeti razliku i mora dovesti strane u simetričnost, naglašava Franko Kraljić, Tradicijsko brodogradilište Malinska.

Potkraj devedesetih vratila se potražnja za drvenim barkama, a sada i novi zahtjevi za izgradnjom brodica.

- Nakon jedne duže pauze, imali smo prilike tri takve nove barke napraviti u zadnjih 10 godina. Upravo sada namjeravamo ove godine krenuti u izgradnju jedne nove, manje pasare, govori Franko.

S dvoje zaposlenih, posla imaju dovoljno i kažu, normalno se od toga da živjeti. Koliko god poskupjelo, drvo je još tražena sirovina, no nasljednika škvera, zasad još, nemaju na vidiku.

- Mladi ljudi možda nisu baš toliko okrenuti prema tim tradicijskim stvarima tako da ne bilježimo baš neki veliki interes. Morat ćemo se svi skupa potruditi da do toga dođe, rekao je Franko.

Franko vodi radionice brodogradnje i za učenike riječke Tehničke škole. Škver je dio europskog projekta Mala barka 2 pa su obnovili i plovila širom županije. Općina Malinska ponosna je na Kraljićev škver i na fešti "Homo na jidra" dosta je barki baš njihovih. A slično će biti i kada, za pola godine, svoja vrata otvori jedinstveni maritimni centar u Malinskoj.

- Već otprije je Franko i njegov škver Kraljić, brodograđevno uključen u projekt Mala barka 2 i mi smo se s Arcom Adriaticom 3 naslonili na bivši projekt koji je završen. Bio je u kombinaciji sa Slovenijom, a ovaj sada je s Italijom, kazao je Robert Anton Kraljić, načelnik općine Malinska.

Jer drvene barke imaju dušu, ugodne su oku i bude romantiku. A ove uređene rukama malinskih kalafata prošle su, kao kod doktora, uspješnu terapiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!