Kampanja za spas Kulturnog centra Mesnička

10.05.2021.

11:54

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Kulturni centar Mesnička

Kulturni centar Mesnička

Foto: Kulturni centar Mesnička / Facebook

Još samo nekoliko dana traje kampanje za podršku Kulturnom centru Mesnička, koji se u tri godine postojanja prometnuo u jedan od nezaobilaznih zagrebačkih punktova.

Kao i mnogima, pandemija je KCM-u donijela velike probleme, neko vrijeme bio je i zatvoren, ali entuzijasti koji stoje iza omiljenog kluba ne predaju se. Mole svoju publiku za pomoć i opstanak ne samo njihova programa nego i zagrebačke jazz-scene - koja i izvan konteksta pandemije ima sve manje mjesta u gradu.


U Kulturnom centru Mesnička bila je ekipa Vijesti iz kulture:

Književne promocije, kung fu tečajevi, kvizovi, osebujna predavanja - sve se to odvijalo u Kulturnom centru Mesnička, najpoznatijem ipak po glazbenom programu, posebno jazzu.


- Vidio sam jazz kao neki stil koji bi ovdje mogao doći najviše do izražaja, baš zbog tog nekakvog neposrednog odnosa s publikom i intime ambijenta. Tu je zaista bilo prekrasnih koncerata, ističe Borko Rupena, glazbenik i voditelj programa KCM-a.


Jedan od zadnjih bastiona zagrebačke jazz scene glazbeni je dnevni boravak, otvoren mladim i iskusnim umjetnicima. Mjesto druženja, improvizacije, razmjene ideja.


- Dugo mi je falilo neko mjesto gdje bih se osjećao kao doma, s obzirom na ono se bavim, i KCM mi je pružio taj osjećaj. Ljudi koji su kreativni, koji su glazbenici, kulturnjaci razne vrste - svi se tu osjećamo kao doma, komentira Luka Veselinović, basist i skladatelj.


Podrška KCM-u stiže i preko društvenih mreža - jednu od mnogih poslao je i glazbeni umjetnik Zvjezdan Ružić:

Trubač Zvonimir Bajević kaže da se KCM pokazao kao izvrsno mjesto, ne samo zato jer je dao priliku da se tu održavaju koncerti jazz glazbe, nego i različitih drugih žanrova i stilova glazbe.

- To je jedno sjecište različitih interesa i mislim da u današnje vrijeme takvih mjesta dosta fali, poručio je Bajević.


Cilj KCM-ove kampanje je pribaviti opremu za virtualne prijenose programa, pokrenuti radio, program vjernosti i - najvažnije - čim bude moguće pred publiku postaviti "Festival otvaranja" - za brojne izvođače koje je 2020. bacila na koljena.


Kampanji se pridružila i HRT-ova televizijska emisija Svijet jazza koja je Kulturnom centru Mesnička posvetila cijelu epizodu koju možete pogledati na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!