Kampisti Novu dočekuju u Istri, neki se i kupaju

25.12.2022.

07:02

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/IMS/M:Š./HRT

Doček Nove u kampovima u Istri

Doček Nove u kampovima u Istri

Foto: HTV / HRT

Hrvatski kampovi ostvarili su 22 milijuna noćenja, gotovo četvrtinu ukupnih noćenja u zemlji. Stalna ulaganja u dodatne sadržaje omogućuje im sve bolje poslovanje, a od pojave pandemije, dodatno je povećano zanimanje za boravkom u prirodi. Sve više kampova otvoreno je i zimi. Dio kampista koji su odlučili i Novu godinu dočekati kod nas, već su stigli u istarske kampove.

Blagdanski ugođaj u kampu u Vrsaru. Mnogi gosti ovdje će dočekati Novu godinu, a neki - poput ove obitelji iz Njemačke - provesti i 6 mjeseci. 

- Čim zasja sunce ovdje, poraste temperatura i može se biti u kratkim rukavima. Klima mi odgovara zbog mojih bolnih koljena, a i našem psu koji je također star, kaže Werner iz Njemačke. 

Važno im je, kažu, da imaju ugrijane sanitarije, saune, masaže i da mogu odjeću održavati čistom. Neki uživaju i u moru iako mu je temperatura 13 stupnjeva.

- Čini vam se da je hladno, ali morate plivati svaki dan jer se voda postupno hladi. A onda se hladi i tijelo, prilagođava se i to onda nije šok, kaže Rossana iz Italije. 

Malo tko u kampu nema ljubimca. Obitelji s djecom, pak, očekuju se sljedećeg tjedna, s početkom školskih praznika. 

- Bez obzira na troškove, mi i dalje vidimo svrhu da nam kamp bude otvoren cijelu godinu. Za Novu godinu bit će ih više, od 800 do 1000 gostiju očekujemo, ističe direktorica kampa Porto Sole, Vrsar Sanja Sćulac. 

I obiteljski kamp u obližnjoj Funtani nikad se ne zatvara. Trenutačno ugošćuje 100-tinjak turista, a za doček su rezervirane sve parcele.

- Pripremamo im doček u podne s mađioničarem, DJ-om, animatoricom, dječji kutak, da bi se roditelji mogli opustiti, tako da će biti za svakog ponešto, kaže direktorica kampa Polidor u Funtani, Federica Ukušić

Većini će, nakon dočeka, odmor završiti. Mnogi kažu da ih zbog ulaska Hrvatske u Schengen više neće boljeti glava prije puta.

- To će biti baš super, da nećemo čekati one gužve što će biti 2. siječnja kada se vraćamo svi, smatra Miran iz Slovenije. 

Svi, osim takozvanih paušalaca, potpuno opskrbljenih za zimu.

No, kakva god bila, neće biti jača od one u Njemačkoj.

A bit će i oslobođeni barem dijela povećanih režijskih troškova u svojoj zemlji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!