07:01 / 26.02.2021.

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik

Kanjon Kamačnik kroz virtualne naočale

Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Kanjon Kamačnik na području Vrbovskog u Gorskome kotaru ovoga proljeća posjetitelje dočekuje s novom turističkom multimedijskom ponudom koja će ih dodatno educirati i približiti im prirodno bogatstvo ovoga zaštićenog krajobraza. 

Zahvaljujući novoj multimedijskoj opremi, odnosno tabletima i virtualnim naočalama, Kanjon Kamačnik obogaćen je interaktivnim sadržajima i zanimljivostima te je tako postao još atraktivniji svima, ali i posebnim skupinama posjetitelja; osobama s invaliditetom, starijim osobama i djeci. 


- Taj novi projekt "Veze prirode" osim što poboljšava okolišnu vrijednost ovoga cijeloga područja, a pogotovo samog izvorišta ciljano na obitavalište vidre, isto tako ovim novim tehnologijama mladim ljudima pogotovo na pristupačan način daje sve informacije o ovom prelijepom i prebogatom krajoliku, rekao je Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog. 


Cilj projekta vrijednog milijun i 300 tisuća kuna jest očuvanje i obnova bioraznolikosti, zaštićenih vrsta, te poboljšanja staništa. Tako je iz izvorišta Kamačnika izvučeno, transportirano i rascijepano 30 prostornih metara drva, te poboljšano stanje izvora do 30 metara dubine.A za one koji žele vidjeti i doživjeti više, tu su i virtualni mamci za nove ideje. 


- Mi smo predložili i napravili 360 virtualni prikaz najatraktivnijih lokacija u bližoj i daljoj okolici, tako da vi stavivši naočale na glavu pogledate Orlovo gnijezdo, pogledate samostan, izvore, rijeku, jezera, rekao je direktor multimedijske tvrtke Ervin Šilić. 


Uz ostalo i vidru, potočnu pastrvu ili ribu peš, ali i divlju svinju, medvjeda, risa. Prirodno i kulturno bogatstvo koje sve više privlači posebno mlade obitelji s djecom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!