13:17 / 07.06.2021.

Autor: Ana Dobrović/V.K./More/HRT

Zadrani se oprostili od Svetka Perkovića bakljama: "Kapetane, mirno ti bilo more!"

Svetko Perković bio je ravnatelj Pomorske škole u Zadru gotovo puna tri desetljeća

Svetko Perković bio je ravnatelj Pomorske škole u Zadru gotovo puna tri desetljeća

Foto: More / HRT

Svetko Perković bio je ravnatelj Pomorske škole u Zadru gotovo puna tri desetljeća. Za to vrijeme škola je izrasla u suvremeni odgojno-obrazovni centar pomorskoga kadra. Preminuo je u 62. godini. Bio je omiljen među učenicima i kolegama te je ostavio neizbrisiv trag. Kako bi to današnji mladi rekli, Svetko je bio kralj!

  


Plovio je životom baš kao što kapetani plove morem, kroteći vjetrove i valove, na putu ka lukama, ma gdje one bile. Uvijek bi pronašao put.   

- Za njega nije postojalo radno vrijeme, nije postojalo godišnji odmor, on je bio sastavnica ovog našeg grada. Gdje god ste mogli krenuti našim gradom, ulicama, čuli ste njegov okupirajući smijeh. Kod njega nije bilo nerješive situacije, rješavao je sve, on je uvijek vidio svjetlo na kraju tunela i kad je sve izgledalo mračno, govori Davor Vidaković, prijatelj, suradnik i kolega.

- Svetko Perković je bio zaista poseban. Izrazite emocionalne i socijalne inteligencije. Znao je stvarno doprijeti do svakoga i mogao je pričati i povezati se s premijerom, kraljicom i učenicima na jednak način, dodaje Marin Perinić, v.d. ravnatelja Pomorske škole Zadar i dodaje kako je bio dovoljan jedan susret sa Svetkom da vam ostane trajno u sjećanju.

Bio je dugogodišnji ravnatelj, htio je uvijek više i bolje, težio najboljem. 

- 27 godina je bio ravnatelj Pomorske škole u Zadru i to je 27 godina nevjerojatnog uzdizanja i razvoja škole. To je sada jedna suvremeno opremljena škola, škola ispred vremena, ističe Vidaković.

- Bili smo prva škola u Hrvatskoj koja je dobila Iso sustav upravljanja kvalitetom, nakon toga smo postali prvi ispitni centar, također smo prvi implementirali nastavu na engleskom jeziku u školi, govori Perinić.

- Svetko je također došao na ideju da se posreduje u zapošljavanju učenika srednjih škola. Tako ostvarujemo velik dio prihoda, koje onda dijelimo dalje u lokalnu zajednicu, kroz donacije. Zadarsku bolnicu smo donirali, škole s informatičkom opremom, knjižnicu u Salima, istaknuo je.

Dugogodišnji ravnatelj, učitelj, lider, pokretač dobre energije, pedagog i prijatelj.

- Ono što je karakteristično, njegovo temeljno obrazovanje je diplomirani inženjer brodostrojarstva, ali bio je veći pedagog, ja bih se usudio reći od svih, jednostavno razumio je čovjeka, govori Vidaković.

- Bilo je situacija u školi, pogotovo pred kraj, kad je iznimno stresno. I onda bi došao Svetko, viknuo 'hajdemo', ušao u ured i odvrnuo zvučnike na najjače i tako unio ponovno radost i veselje, sjeća se Perinić.

- Svi bi ušli tužni u njegov ured, ali bi uvijek izašli sretni, zato što uvijek je bio na strani učenika i baš ih je volio, rekao je Leon Babić, učenik Pomorske škole Zadar.

- U svakoj situaciji, kad god je trebala pomoć u školi, on je tu bio prvi za učenika. Ma, jednostavno prvi, naglašava Toni Šimurina, učenik Pomorske škole Zadar.

- Osebujna i nesvakidašnja ličnost, koja se rijetko rađa, a to se najbolje vidjelo na samom njegovom ispraćaju gdje su ga njegovi brojni suradnici, prijatelji, učenici, u velikom broju ispratili s posebnim pijetetom, govori Vidaković.

Na putu ka nekim drugim morima i mirnijim lukama, prošao je još jedan đir oko voljenog mu grada. Dirljivi oproštaj, večernja bakljada i poruka - "Kapetane, mirno ti bilo more".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!