Karanačka Akademija blata

24.07.2022.

02:58

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Akademija blata

Akademija blata

Foto: Dnevnik / HRT

Karanačka Akademija blata - čuvarica je baranjske povijesti. Sadržava dašak svega što je za kraj između Dunava, Drave i Mađarske bilo karakteristično, od umijeća starih zanata do dobrog jela.

Kad se pomiješaju voda, zemlja, pljeva i slama... poteče dragocjeni materijal...

Na ovoj Akademiji zasuču se rukavi i zaglibi se u blato. Kalup se ovako napuni do vrha, izvadi se gore i cigla se suši.

Finalni proizvod je čerpić, od čega su se nekada zidale kuće, no danas je situacija drukčija.

- Rijetko tko to radi i to je već više radi atrakcije nego radi toga da bi se eto zidalo, kaže majstor za izradu ćerpića Ištvan Telegdi.

- Manifestacija koja čuva tradiciju, koja njeguje običaje i koja budi i daje ljudima ideju da to počnu sami raditi. Ono kad vam kažu ovo nemojte raditi kod kuće, e ovo slobodno sve radite kod kuće, poručio je organizator Akademije blata Vladimir Škrobo.

U ovim "blatnim" kućama nikada nije niti prehladno niti prevruće, a dobro dođu kao skladište za baranjske delicije koje se zalijevaju domaćom rakijom.

Svaka kap je dragocjena. Degustaciji i radionici priključili su se i mali i veliki.

- Samo rad, poštenje i da služi čovjeka zdravlje, to je moja poruka za sve mlade ljude, a i stare koji su ovako kao i mi još nešto da prolazimo, smatra Stanko Škrobo.

Pa je karanačka Ulica zaboravljenog vremena pravi dokaz da se može od blata do zlata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!