Karlovac promovira Nikolu Teslu

16.07.2021.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B

-

-

Foto: - / -

Još je uvijek malo poznata činjenica da je poznati znanstvenik Nikola Tesla svoje jedino formalno obrazovanje stekao u Karlovcu, današnjoj Gimnaziji. Unatrag tri godine Karlovačka županija nastoji to kapitalizirati i popularizirati. Izgrađen je objekt budućeg Nikola Tesla Experience Centra, a osiguran je i europski novac za njegovo opremanje.

Nikola Tesla rakovačku je gimnaziju, tada Veliku realku, pohađao tri godine, od 1870. do 1873. Škola je iz toga vremena sačuvala predmete iz kojih je stjecao prva znanja o elektricitetu. Do korone - škola je bila poput turističkog centra.

- Imali smo često skupine i pojedince koji su željeli slikati učionice u kojima je on mogao biti, ta naša famozna učila, rekla je ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjger.

Tu bi ulogu ubuduće trebala preuzeti zgrada, izgrađena tik do škole.

- Kroz projekt će se opremiti objekt poduzetničkog centra koji će u biti unutarnjim dizajnom biti inspiriran likom i djelom Nikole Tesle, i to nam i jest poanta da njega kroz ovo sve promoviramo, objasnila je voditeljica projekta Monika Cegur.

Projektom će se definirati i uloga budućeg Centra. Uz školarce zainteresirane za STEM programe, bit će tu prostora i za druge aktivnosti.

Karlovac se trudi promovirati svojeg poznatog sugrađanina. Osmišljena je i nova kostimirana turistička tura u kojoj vas Karlovcem vodi Nikola Tesla.

Nedavno je oslikan i veliki mural u četvrti kroz koju je svaki dan prolazio na putu do škole.

- To može biti podloga za dovođenje turista koji će biti izrazito usmjereni i prema nostalgičnom turizmu, ali i prema znanstvenom i obrazovnom turizmu i ostajati u Karlovcu veći broj dana, rekao je Željko Trezner.

Projekt je vrijedan ukupno 32 milijuna kuna, od čega je 23 milijuna europski novac. Uredit će se i pametno parkiralište nasuprot Centru. Njegov završetak planiran je do kraja 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!