Karlovačka Aquatika postala je važan turistički i gospodarski potencijal

25.03.2022.

17:18

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Jedini slatkovodni akvarij u našoj zemlji

Jedini slatkovodni akvarij u našoj zemlji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jedini slatkovodni akvarij u našoj zemlji - karlovačka Aquatika jedan je od najvećih projekata financiranih novcem Europske unije. U posljednjih pet godina postala je važan turistički i gospodarski potencijal, a otkad više nije pod nadzorom SAFU-a, okreće se novim tržišnim izazovima. U idućem razdoblju planira privući posjetitelje i izvan županije što joj dosad nije bilo omogućeno. 

Karlovačku Aquatiku dosad je posjetilo više od 330 tisuća posjetitelja. Više o somu, ali i drugim riječnim ribama danas su naučila ova djeca iz dugoreškog vrtića.

- Gledali smo enciklopedije, crtali ribe, crtali životinje i biljni svijet, i tako da su bili presretni što idu i konačno što možemo negdje na izlet, rekla je odgojiteljica u Dječjem vrtiću Duga Resa Albina Ognjanovac.

Sada kada broj posjetitelja više nije ograničen, što je bio jedan od uvjeta za dobivanje europskoga novca, u Aquatici se nadaju da će se njihov broj povećati za tridesetak posto.

- Ove godine polako je krenuo taj booking i očekujemo i povratak i školskih skupina. Brojke individualnih posjetitelja smo zadržali, poručila je ravnateljica JU "Aquatika" Margarita Kulaš.

Od samoga posjeta akvariju, izravne koristi imaju i lokalni poduzetnici. Renata Gorišek Prstec u suvenirnici nudi četiri svoja proizvoda.

- Za noć muzeja onda smo imali sovice, pa sirene, licitarska srca, ribice, tako da, puno, pratimo njih, što oni traže, tako i mi proizvodimo, puno novih proizvoda, istaknula je vlasnica licitarskog obrta Renata Gorišek Prstec.

U ugostiteljskom obrtu prodaju se kolači domaćih proizvođača. Svaki turist koji dođe u Aquatiku potroši i u ostalim ugostiteljskim objektima.

- Sigurno ima direktan učinak na nas ugostitelje, a i definitivno je jedan jako veliki mamac za turiste koji dođu u grad, kazao je ugostitelj Željko Goluža.

Uz ostale ustanove, poput Muzeja Domovinskoga rata, Starog grada Dubovca, budućeg Centra Nikole Tesle i kina Edison zaokružuje se bogata ponuda grada.

- Naš cilj koji želimo postići idućih godina je da sve ove turističke atrakcije možemo ih tako nazvati, zaista po primjeru Aquatike budu dodana vrijednost ne samo turistima nego i nama u gradu Karlovcu, naglasio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Aquatika nije samo turistička priča. Surađuje i s brojnim ekološkim i znanstvenim ustanovama i udrugama te tako radi na zaštiti i istraživanju bogatog podvodnog svijeta naših rijeka i njihove okolice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!