Karlovački Centar za beskućnike ide korak dalje

14.04.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Smještaj za beskućnike

Smještaj za beskućnike

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Petnaest je godina od početka rada karlovačkog Centra za beskućnike. Kroz njega je dosad prošlo gotovo 250 osoba koje su u nekom trenutku svoga života bile bez krova nad glavom i toplog obroka. I danas je Centar pun, svih 20 ležajeva je zauzeto, a topli obrok ondje dobiva još 60-ak sugrađana u potrebi. 

Radnim jutro u karlovačkom Centru za beskućnike obrezuje se nasad aronije. 60-godišnji Željko Bučar otvoreno priznaje, boravak u Centru i svakodnevni rad spasili su ga i gore sudbine.

- Najvjerojatnije bih postao alkoholičar ili nešto drugo. Ovako, uvijek ima posla, uvijek nekakve zanimacije i neke druge stvari uopće ne padaju na pamet, istaknuo je Željko Bučar, korisnik Centra za beskućnike Karlovac.

- Održavati naše plastenike, naše voćnjake, plantažu aronije, poljoprivredne aktivnosti. U cijelo održavanje Centra njih uključujemo, rekao je Jurica Banić, voditelj Centra za beskućnike Karlovac.

Pokazalo se to korisnim za obje strane, a posebice za smještene u Centru. Ponovno stječu radne navike, na neki način se i psihički rehabilitiraju.

- Dobro je, ne mogu se požaliti. Bolje je nego na cesti, rekao je Josip Rupčić, korisnik Centra za beskućnike Karlovac.

I danas je Centar popunjen do posljednjeg kreveta. U prosjeku se ovdje boravi do godine dana. U centru se može obaviti i doškolovanje za pojedina zanimanja. Planira se i osnivanje socijalne stambene zajednice. 

- Dobili smo na korištenje jednu zgradu, Maksimilijana Vrhovca, sa 6 stanova, gdje bi osposobili ove ljude koji su na nekoj prekretnici. Nisu još samostalni skroz, ali bi im omogućilo da se odvoje odavde, rekao je Banić.

Projekt bi se financirao europskim novcem. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!