Karlovački murali - svaki ima svoju priču

28.10.2021.

20:22

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Karlovački murali

Karlovački murali

Foto: Dnevnik / HRT

Karlovac je dobio četiri nova murala na ulazu u grad. Grad ih ima već impozantan broj pa je udruga turističkih vodiča "Bastion" murale uvrstila i u turističku turu.


Na ulazu u grad s brze ceste - Karlovac odaje počast svojim rijekama. Na četiri pothodnika niknut će murali s motivom četiri rijeke.

- Karlovac svoj nastanak zahvaljuje svojim rijekama, one su ga branile, one su ga hranile, a u jednom dijelu povijesti Kupa je obogatila grad Karlovac zahvaljujući trgovini žitom, rekao je Josip Žunić, predsjednik gradske četvrti Novi centar.

Upravo je Kupa prvi motiv.

- To su akrilne boje koje se miješaju s vodom. Vodu uzimamo iz rijeka, znači za Kupu - Kupa, za Koranu koransku vodu, malo onako simbolično, rekao je Dalibor Juras, autor murala.

Sve je krenulo iz Krležine ulice gdje je na pročelju jedne zgrade niknuo njegov lik.

- Htjeli smo prvo oplemeniti prostor, a onda promovirati ideju koje stoje iza tih simbola, kazao je Marin Bakić, Udruga "Polka".

Pa je ista udruga sudjelovala i u izradi murala u čast Nikoli Tesli u četvrti Rakovac, gdje je pohađao školu. Uz galeriju "Vjekoslav Karas" - njegova "Djevojka s ružom" i autoportet.

- Naša galerija posjeduje zbirku Karasovih slika, imamo ih 9, oni su izabrali iz našeg fundusa dvije, rekla je Antonija Škrtić, viša kustosica Galerije "Vjekoslav Karas".

Autori su, uz već spomenutog Dalibora Jurasa, i dugoreški slikar Leonard Lesić.

- Naravno da su umjetnička djela. Svaki mural je drugačiji i priča svoju priču. Ponosan sam na svakoga, rekao je Leonard Lesić, likovni umjetnik.

Naslikali su tako i Dragojlu Jarnević, Slavka Mihalića, a sivilo javne garaže uz tržnicu razbila su braća Seljan i istraživači Lerman i Šašel.

Nastala je tako i turistička tura "Karlovački murali".

- Ispričati kroz njih i priču o poznatim Karlovčanima, dakle o osobama koje su ili rođene ili su živjele ili su stvarale u gradu Karlovcu, rekla je Danijela Domboš, predsjednica Udruge turističkih vodiča "Bastion".

Murali su i način kako približiti umjetnost svima. Tako se i ovaj Miroslava Krleža našao u udžbeniku iz hrvatskog jezika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!