Nova era gospodarenja otpadom u Kaštelima

09.09.2021.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Magdalena Šipić/E.P.C.

Kaštelani odvajaju otpad

Kaštelani odvajaju otpad

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Dok mnoge jedinice lokalne samouprave diljem zemlje muku muče s golemim količinama smeća, u Kaštelima je počela nova era gospodarenja otpadom. Ne samo da je znatno povećana stopa odvojenoga prikupljanja, a time je i smanjena količina miješanoga otpada, nego je i sustav naplate pravedniji.


Umjesto u zajedničke, Kaštelani otpad već neko vrijeme odlažu u pojedinačne spremnike. Navikavaju se i odvajaju otpad koliko mogu, a kažu da nema problema, jer dobili su različite kante. 


- Osim onih za miješani otpad, korisnicima je osigurano i dovoljno spremnika te vrećica za plastiku i papir. Na raspolaganju su im i zeleni otoci te reciklažno dvorište, a u planu je i pravilno odvajanje biorazgradivoga otpada, kaže Alen Lučić, direktor tvrtke "Zeleno i modro" . 

Okoliš je čišći, grad uredniji, a računica pravednija.


A na pitanje jesu li im računi manji, Kaštelani kažu: 


- Jesu, ako biraš.


U staroj gradskoj jezgri zajedničke polako istiskuju polupodzemni spremnici s otpadomjerima.


- Otpadomjer je zaključan, otključava se magnetnom karticom koju će dobiti svaki korisnik volumena 25 litara i tako će se svako odlaganje naplatiti, objasnio je Alen Lučić. 


Pet takvih spremnika mjesto je već pronašlo, dva se upravo postavljaju, a u planu ih je 12. No, mreža se, ovisno o zahtjevima korisnika, može i širiti. 


Osim toga, uložilo se i u novu opremu. Zna li se da je stopa odvojenoga prikupljanja otpada u samo dvije godine s niti 1 uvećana na više od 6 posto, a količina miješanoga otpada umanjena za gotovo četvrtinu, svaka je uložena lipa i više nego opravdana!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!