Kipari pokazali svoje umijeće s motornom pilom

02.08.2021.

07:00

Autor: Goran Damjanić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Festival kiparenja motornom pilom

Festival kiparenja motornom pilom

Foto: Dnevnik / HRT

U Salinovcu nedaleko od Ivanca održan je Festival kiparenja motornom pilom. Svoje su znanje, snagu i umijeće pokazala dvanaestorica hrvatskih i inozemnih kipara, koji su motornim pilama dva dana stvarali prava mala remek-djela.

Da motorna pila može biti oruđe kojim se stvara prava umjetnost, pokazao je šesti hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

- Festival je jedinstven u Hrvatskoj, a ideja je potekla od domaćih ivanečkih kipara i krenuli smo s prvim festivalom 2015. godine, rekao je Kruno Lepoglavec, predsjednik Društva za šport i rekreaciju Salinovec.

Međunarodni je predznak festivalu donijelo sudjelovanje kipara iz susjednih zemalja uz šestero domaćih umjetnika.

- Sudionici su većinom amateri, znači nema akademskih kipara. Dolaze iz inozemstva. Do sada smo imali iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i naših domaćih kipara koji svake godine dolaze, rekao je Lepoglavec.

Kipari su motive tražili u prirodi, ali i među likovima iz svijeta mašte. Simpatičan vilenjak Dobby iz serijala o Harryju Potteru inspirirao je podravskog majstora Krunu Posavca.

- Pa ideja se rodila na sugestiju organizatora pošto je jučer bio rođendan Harryju Potteru pa eto tako je nastala ideja. Za izradu ovakve jedne, dva dana, znači od jutra do večeri neprekidnog rada, rekao je Kruno Posavec.

Michelangelovo djelo 'Stvaranje Adama' iz Sikstinske kapele bilo je, također, pravi umjetnički izazov.

- Evo to smo počeli jučer negdje oko 10 sati. Većina posla je i jučer bila gotova, a danas samo detalji, rekao je Željko Ilić.

Da je susret protekao u prijateljskom i toplom ozračju, pokazuje i to što su izboru za najbolju skulpturu kipari ocjenjivali jedan drugoga. Ako se umjetnost uopće i može mjeriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!