Klenovica i hrabri mornari

09.01.2022.

13:59

Autor: Nikolina Gerek/More/HRT/I.B.

Na moru

Na moru

Foto: More / HRT

Bila je to burovita akcija, sve se odvijalo u trideset minuta. Čim je klenovarski ribar Mladen dobio dojavu o desetmetarskom brodu koji tone usred nevremena, nazvao je kolegu Denisa neka hitno krene na more, zajedno sa Želimirom, djelatnikom Lučke uprave Novi Vinodolski.

- I on se nije puno dvoumio, odmah je skočio, tu nema priče, kad treba pomoći nekome na moru, priča Mladen Komadina.

Dok sam ja došao u porat, kako mi kažemo domaći, ili u luku tu u Klenovici, već je Denis bio u gliseru i Želimir i već su se odvezali i krenuli, dodaje.

Velebitski kanal jedan je od čudljivijih na Jadranu, jer vjetrovi se promijene i do četiri puta na dan. Neiskusnost može doći glave, krene li se sredinom kanala. Klenovari Denis i Želimir to dobro znaju. Po dojavi, tražili su brod, misleći da još nije pod morem. A među velikim valovima teško je bilo brzo ugledati dvojicu brodolomaca s podignutim mobitelom koji im je još radio.

- Onda smo dobili obavijesti iz centra iz Rijeke da su se javili s 3 milja van marine Novi i onda smo se okrenuli i krenuli smo prema toj marini Novi i kad smo došli do 2,5 milja isto ih nismo našli. Znači nisu bili ni tu jer u onome moru, oni su rekli 2,5 do 3 milje, to smo sve uzeli u obzir, cijelo to vrijeme mi smo gledali - Želimir, ja sam morao paziti da mi on ne padne u more jer on bi se bio popeo najradije tu gore na tendu da ih odozgora traži. Razumijete, to je adrenalin, ne razmišljate uopće u tim trenucima hoće li se vama što dogoditi. Bilo je najbitnije da mi njih čim prije nađemo i onda kad ih nismo našli, opet na te 2,5-3 milje, išli smo desno prema Senju i u tom trenutku smo prošli pored njih no isto ih nismo vidjeli. Nego tek u četvrtom manevru kad smo krenuli nazad prema Vrbniku, onda su nam se pojavili na 200 metara smo ih vidjeli, more ih je diglo gore i onda je to bilo to. Tu smo onda praktički skoro zapjevali od sreće što smo ih našli, kaže Denis Cvitković.

Jedan je spašeni bio u lošem stanju no obojica su od Klenovara dobili suhu robu i tople napitke do dolaska Hitne te kopnom krenuli dalje.

-Na moru smo svi isti, jedan drugom moramo pomoći, kaže Mladen Komadina.

- Kad dobijete takvu obavijest da treba ići drugi život spasiti, tu se ne razmišlja. Nije to hrabrost, to je čisto normalno jer spašavaš dva života, kaže Denis Cvitković.

No za hrabrost se Klenovara zna već dugo. Za ovu će akciju spašavanja Mladen kandidirati Denisa i Želimira, barem kao pohvalu od grada Novog Vinodolskog.

- Znam i za tu 1982. godinu, Plavu vrpcu Vijesnika, što su upravo i dobili klenovarski ribari. Isto su, suradnja je bila s lučkom kapetanijom Novog i klenovarskih ribara tako da evo tu su ribari spretni, iskusni i uvijek su spremni za pomoć. Tako da ova akcija koja je bila je hvalevrijedna, rekao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

A Klenovica je staro ribarsko mjesto koje polako gubi taj štih. Nekada je tu bilo četiri plivaričara, danas samo jedan, s pet do šest škampara i jednim ribarom s mrežama i parangalima.

- Mi se naradimo i po 7-8 mjeseci. Bavimo se i uz ribarstvo i malo ugostiteljstvom i turizmom, koliko tko može.

Kad je ovako zima, mi renoviramo te vrše, treba nam po mjesec dana da sve izvadimo, ofarbamo novu mrežu i onda opet tako na proljeće krećemo, kaže Mladen Komadina.

Po stablu klenu mjesto je i dobilo ime. I dok je zimi ovdje samo dvjesto i pedeset stanovnika, u špici ljetne sezone u Klenovici broj naraste i do četiri tisuće. Od Novog Vinodolskog udaljena je svega deset minuta pa budućnost Klenovice ide u smjeru spoja turizma i ribarstva.

- Godine 2012. je napravljen jedan lukobran, 2017. drugi i evo ove godine nastavljamo s tim gatovima gdje će se dobiti 50-tak vezova što puno znači i za ribare i za turiste, kaže gradonačelnik Cvitković.

- Svi smo uglavnom zadovoljni. Ne treba nam puno. Nije sretan tko puno ima, nego kome malo treba, a to smo mi u Klenovici, eto, ističe Mladen Komadina.

Skromni su ovdje svi mještani. Vole pomagati, kako na moru, tako i na kopnu. I ribari s cijele naše obale Jadrana, sigurno bi jednako reagirali kao i kolege s Klenovice - hrabro i mirne glave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!